"Na zastupitelském úřadu v Moskvě dlouhodobě komplexně zvyšujeme bezpečnost, a to jak areálu diplomatické mise, tak zaměstnanců zastupitelského úřadu. Jedná se například o perimetrickou ochranu, ostrahu areálu, kontrolu vstupu do něj a podobně," řekla ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová, podle níž kvůli zajištění bezpečnosti nelze opatření podrobně popisovat.

"Část projektu se podařilo realizovat už koncem minulého roku. Jednou z částí tohoto komplexního řešení je i vyslání ostrahy z řad zaměstnanců ministerstva zahraničních věcí. Nejde tedy o vyslání policistů jako takových. Posílení bezpečnosti zastupitelského úřadu Moskva je dlouhodobou prioritou, nejedná se o reakci na aktuální dění," uvedla Štíchová.

Praha 6 nechala odstranit sochu sovětského maršála Koněva z náměstí Interbrigády.
Špióna s jedem jsme neposlali, tvrdí Moskva. Ruská ambasáda poslala nótu

Ruská média uvedla, že opatření přichází po dubnových incidentech před českými zastupitelskými úřady v Rusku. Incidenty v Moskvě a v Petrohradu souvisely s rozhodnutím Prahy 6 odstranit z náměstí Interbrigády sochu sovětského maršála Ivana Koněva, která by později měla být vytavena v připravovaném Muzeu paměti 20. století. Na počátku dubna aktivisté z nezaregistrované nacionalistické strany Jiné Rusko demonstrovali před českou ambasádou v Moskvě.

Skupina lidí v maskách vyvěsila na plot velvyslanectví nápis Stop fašismu a hodila do areálu ambasády několik dýmovnic, policie proti nim nezasáhla. V Petrohradu v polovině dubna aktivisté Jiného Ruska zapálili před českým generálním konzulátem dýmovnici a vyvěsili transparent s vulgárním heslem.

Napjaté vztahy 

Česká vláda tento týden rozhodla o zvýšení počtu administrativně-technických pracovníků na velvyslanectví v Moskvě o čtyři. Důvodem je podle předkládací zprávy dlouhodobá absence některých procedur a opatření na zastupitelském úřadě. Některá česká média posílení ambasády spojovala s incidenty v Moskvě a v Petrohradu, Štíchová to dnes opakovaně odmítla.

Primátor Hřib si nechal udělat montáž, na které je se svými dvojníky.
Za svou pravdou stát. Proč mají pražští politici policejní ochranu?

Mezi Českem a Ruskem jsou v současnosti napjaté vztahy. Kromě sporu o Koněvovu sochu se opakovaně objevují střety kvůli interpretaci invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968, ve zprávách českých tajných služeb zaznívají varování před činností ruských zpravodajců.

České ministerstvo zahraničí kvůli sporu o Koněvovu sochu tento týden poprvé aktivovalo článek česko-ruské smlouvy o přátelských vztazích z roku 1993, na základě kterého by se měly bezodkladně uskutečnit konzultace ministrů zahraničí "na žádost jedné ze smluvních stran, která má za to, že by mohly být ohroženy její bezpečnostní zájmy".