Protestující přivedli před budovu českého velvyslanectví živého kozla. Chtěli tím demonstrovat, že Česko má na Ukrajině dobrou pověst díky českému pivu Kozel, které je v zemi oblíbené. Teď si ji ale pokazilo výroky svého prezidenta. Informoval o tom zpravodajský server Replyua.net.

Na etiketu piva místo "Velkopopovický" připsali "Velkoproputinovský". Hlavu kozla pak nahradili hlavou Zemana a do pivní pěny přidali mapu Krymu.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček
Ovčáček označil kritiku z Ukrajiny za skřek neandrtálců

Podle serveru byl poklidný protest asi po hodině rozpuštěn.

Zdroj: Youtube

Zeman označil v úterý v Parlamentním shromáždění Rady Evropy anexi Krymu za "fait accompli", tedy hotovou záležitost a navrhl, aby se Kyjev a Moskva dohodly na kompenzaci za anexi Krymu, například ve finanční podobě či prostřednictvím ropy a zemního plynu.

Ukrajinská diplomacie v oficiálním prohlášení označila Zemanovy návrhy za absolutně nepřijatelné. Ukrajinský prezident Petro Porošenko je rozhodně odsoudil a ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman nepřímo označil Zemana za psychicky nemocného člověka. Výroky kritizovali i čeští politici, podle nichž jsou v rozporu se zahraniční politikou vlády.

Zeman se za své výroky omlouvat nehodlá.

Prezident Miloš Zeman
Zeman se za výroky o anexi Krymu omlouvat nebude

Se Zemanovými výroky nesouhlasí ani americké velvyslanectví v Praze, které na protest na svém twitterovém účtu vyvěsilo obrázek s hashtagem KrymjeUkrajina ve třech jazykových verzích.

Vladimír Putin a jeho láska ke psům.
Putin dostal dárek od turkmenského prezidenta. Pes dříve strašil i Merkelovou