„Nové zařízení nejprve budilo skepsi, a to dokonce i u zdravotníků, ale teď potvrdilo naděje. Dítě bude žít,“ řekla novinářům primářka místní porodnice Jevgenija Filippovová.

Babyboxy zatím fungují jen na jihu evropské části Ruska, po jednom jsou v Soči, Novorossijsku a Armaviru, krajské centrum Krasnodar má zakrátko mít dva. Lékaři doufají, že pomohou snížit kojeneckou úmrtnost. V Krasnodarském kraji, jednom z 83 ruských regionů, zaznamenali za poslední tři roky dvě desítky případů zabití či opuštění novorozenců v život ohrožujících podmínkách.

„Chceme skoncovat s děsivou praxí, kdy novorozenci jsou ponecháni bez pomoci a dokonce jsou odkládáni do popelnic,“ uvedla mluvčí krajských zdravotních úřadů Jelena Golbergová při instalaci prvního babyboxu. Podle tisku celá zásilka stála v přepočtu zhruba 1,6 milionu korun.

Babybox je vyhřívaný inkubátor, který nabízí ženám v tíživé životní situaci možnost anonymně odložit dítě, aniž je ohrozí na životě či zdraví. Boxy jsou vždy instalovány v klidných místech zdravotnických zařízení mimo dohled kamer. Ihned po vložení dítěte je automaticky odeslána zpráva o otevření schránky. Dítě zdravotníci vyzvednou během několika málo minut.

Babyboxy fungují i v dalších evropských zemích

Kromě České republiky podobná zařízení fungují například i na Slovensku, v Maďarsku, Rakousku, Švýcarsku a Německu.

V Rusku nejsou právní aspekty zcela jasné. Stávající zákony sice umožňují matkám zřeknout se novorozence, avšak nikoliv anonymně. „Pro zemi, kde se každý rok 30.000 až 50.000 novorozenců ukazuje být postradatelnými pro své rodiče, se babyboxy mohou stát dobrým nápadem,“ napsal časopis Ogoňok. Připomněl však i pochyby o efektivnosti zařízení, jakož i zákazy v Británii či Nizozemsku.

V Česku je nyní celkem 46 babyboxů a dosud v nich byla nalezena více než padesátka novorozenců. S ekonomickou krizí četnost odkládání dětí narostla.