"Dostal jsem příslib, že nedojde k omezení styku mezi našimi zeměmi. To by nebylo pro naše ekonomické vztahy a pro cestovní ruch dobré. Jde o to, jak najdeme balanc mezi ochranou zdraví pro naše občany a nějakým ekonomickým výhledem, který by zabezpečil to, abychom z této krize co nejdříve odešli," uvedl Babiš.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová.
Epidemiologická situace se zhoršuje. Většina okresů zezelená, oznámila Rážová

Předseda české vlády obhajoval opatření, na jehož základě bude od čtvrtka povinné nosit roušku ve vnitřních prostorách budov v celém Česku. "Já bych to označil za mezigenerační soudržnost, protože právě ti starší jsou ohroženi," řekl.

Slovenský premiér Matovič řekl, že Slovensko, Česko a Rakousko udělají vše pro to, aby hranice zůstaly otevřené do poslední možné chvíle. Dodal, že zatímco sám se během první vlny koronaviru řadil k zastáncům omezení režimu na hranicích, nyní podle něj nemá smysl uzavírat hranice mezi zeměmi, které mají podobnou situaci z hlediska koronaviru. Matovič také vyzval k nošení roušek. "Obyčejná rouška chrání život. Zřejmě i ve druhé vlně to bude klíčovým nástrojem boje," řekl.

Smutné rekordy

Česko zaznamenalo v úterý rekordních 1164 potvrzených případů nákazy koronavirem. Slovensko zase minulý týden evidovalo nejvyšší denní přírůstek od propuknutí pandemie nemoci covid-19 v zemi letos v březnu.

Kurz připomenul, že počty infikovaných stoupají také v Rakousku. "Situace je složitá. Zvláště co se týče pendlerů máme (s Českem) silnou výměnu lidí," uvedl Kurz, podle kterého právě koronavirová krize patřila k hlavním bodům jednání.

Česko, Rakousko a Slovensko podle Kurze i Babiše podporují případné sjednocení přístupu členských zemí EU k cestování přes hranice. Příslušný návrh ohledně koordinace států při hodnocení rizikových oblastí či zavádění karantény již předložila Evropská komise.

Zdravotníci se sadami pro odběr vzorků na koronavirus v testovacím centru v Miami v USA, 23. července 2020
Koronavirem se nakazilo přes 27 milionů lidí. Smutné prvenství stále drží USA

Schůzka Kurze, Babiše a Matoviče se uskutečnila v rámci takzvaného slavkovského formátu, ve kterém se ministerští předsedové Česka, Rakouska a Slovenska scházejí od roku 2015. Politici během jednání podle Kurze hovořili rovněž o spolupráci menších států v EU či o vzájemné spolupráci v dopravě a energetice.