„Zemřel za svou vlast. Francie nikdy nezapomene na jeho hrdinství,“ napsal ministr na svůj twitterový účet. Včerejší útok si tak už vyžádal čtyři lidské životy.

Ve městě Trèbes na jihu Francie střílel šestadvacetiletý Francouz marockého původu Redouane Lakdim. V supermarketu přes čtyři hodiny zadržoval dvacítku lidí. Podle prokurátora byl sympatizantem Islámského státu (IS), který se k útoku rovněž přihlásil.

Útočník ve Francii střílel v supermarketu. Zabil 3 lidi, policie ho zneškodnila

K incidentu došlo v pátek v 11:15. Útočník vešel do obchodu Super U ozbrojen pistolí, nožem a granáty. Vypálil několik ran, dva z přítomných zastřelil. Přitom křičel: "Jsem voják Islámského státu! Allahu akbar! Bombardujete Sýrii, zemřete!"

S činem souvisí předchozí útok v 15 minut vzdáleném městečku Carcassonne, kde se Redouane Lakdim (který odtud pocházel) pokusil přejet v odcizeném voze čtyři příslušníky policie. Ti si zrovna byli ve volném čase zaběhat.

Při krádeži auta Lakdim zabil jednoho z pasažérů, jehož tělo se později našlo schované v křoví. Řidiče kradeného automobilu zranil. Následně střílel a pokusil se najet na joggující policisty, jednoho z nich zranil.

Pietních akcí se kromě prezidenta zúčastnila i starostka Paříže Anne Hidalgová.
Dva roky od Bataclanu. Francie vzpomíná na oběti masakru v Paříži

Podle stanice BFM muž ohrožující zákazníky supermarketu v Trèbes požadoval propuštění útočníka z Paříže z roku 2015 Salaha Abdeslama. Při tehdejším útoku zemřelo na 130 lidí.

Policie potvrdila, že šlo o teroristický čin. Na místě zasahovaly speciální protiteroristické jednotky, celá oblast byla uzavřena. Na místo zamířil francouzský ministr vnitra. Na společné tiskové konferenci s německou kancléřkou Angelou Merkelovou incident odsoudil francouzský prezident Emmanuel Macron.

Abdelhakim Dekhar
Francouz s arabskými kořeny, který střílel a hrozil v Paříži, dostal 25 let

Starosta města Trèbes v pátek odpoledne uvedl, že přeživší rukojmí jsou na svobodě. Vyjednávačům se Lakdima podařilo přesvědčit, aby zadržované osoby propustil a výměnou si jako rukojmího vzal pětačtyřicetiletého podplukovníka Arnauda Beltramea.

Poté, co četník vstoupil do supermarketu, speciální komando útočníka zneškodnilo. Beltrame byl v přestřelce vážně raněn a v sobotu ráno bylo oznámeno, že zemřel.

Salah Abdeslam u belgického soudu
V Bruselu začal soud s útočníkem z Paříže Abdeslamem. Mluvit nechtěl

Včera k večeru byl vzat do vazby Lakdimův pravděpodobný komplic. Francouzská prokuratura sdělila, že byl obviněn, při útoku však neznamenal bezprostřední hrozbu.

Salah Abdeslam, jehož propuštění Lakdim požadoval, vraždil v listopadu 2015 v Paříži společně se svými bratry a bratranci. Jako jediný z útočníků akci přežil. Uprchl do Belgie, nejhledanějšího muže v Evropě však belgičtí kriminalisté vypátrali a zatkli. Hrozí mu až 40 let za mřížemi. Očekává se, že rozsudek nepadne dříve než v roce 2020.

Lubomír Metnar.
Metnar odsoudil útok ve Francii. Stupeň ohrožení ale zvyšovat nebude