„Jednou z možností je, že Chášukdžího tělo bylo odvezeno z Turecka tři až čtyři hodiny po vraždě,“ řekl Akar CNN v kanadském Halifaxu, kde se účastní mezinárodní konference. „Části jeho rozřezaného těla mohli vyvézt z Turecka v diplomatickém zavazadle. Vzhledem k imunitě se totiž nemuseli obávat prohlídky,“ vysvětlil.

Americký prezident Donald Trump
Stál za vraždou novináře korunní princ? Vyhodnocení je předčasné, tvrdí Trump

Ačkoli se obecně předpokládá, že tělo saúdskoarabského novináře bylo po vraždě rozřezáno na menší části, vyšetřovatelé až dosud pracovali s verzí, že Chášukdžího pozůstatky neopustily Turecko. Podle saúdskoarabského generálního prokurátora byly totiž předány nejmenovanému „místnímu spolupracovníkovi“ konzulátu.

Americký deník Washington Post v sobotu s odvoláním na zprávu Ústřední zpravodajské služby (CIA) uvedl, že pokyn k Chášukdžího vraždě vydal saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán, který pouštnímu království de facto vládne. Prezident Donald Trump ale označil tyto závěry za „velmi předčasné“ a upozornil, že finální verze vyšetřovací zprávy bude hotova v úterý.

V rozhovoru s televizí Fox News, který byl natočen v pátek, ale odvysílán až dnes, pak Trump zdůraznil,že chce zachovat vztahy se Saúdskou Arábií jakožto klíčovým spojencem USA na Blízkém východě. Vraždu novináře označil za "velmi krutou" a dodal, že se možná nikdy nezjistí, kdo za ní skutečně stál. 

Zavražděn v budově konzulátu

Chášukdží, který se netajil kritikou saúdské monarchie, byl nezvěstný od 2. října. Toho dne vstoupil do budovy konzulátu, aby získal dokumenty kvůli plánovanému sňatku. Ankara postupně předkládala důkazy pro své tvrzení, že novinář byl na konzulátu zavražděn.

Fethullah Gülen, turecký intelektuál a duchovní
Trump popřel, že by uvažoval o vyhoštění duchovního Fethullaha Gülena

Podle posledních zjištění bylo tělo novináře pravděpodobně rozpuštěno v kyselině. Turečtí vyšetřovatelé totiž našli na zahradě rezidence v Istanbulu, kde bydlel saúdskoarabský konzul, stopy po kyselině fluorovodíkové a dalších chemikáliích.

Vyšetřovatelé se od začátku klonili k verzi, že byl Chášukdží zavražděn přímo v budově konzulátu. Podle tureckých vyšetřovatelů přijelo do Istanbulu v den Chášukdžího vraždy patnáct Saúdských Arabů, mezi nimi členové ochranky korunního prince, členové saúdskoarabské tajné služby i forenzní expert. V zavazadlech měli mít injekce, defibrilátory, radiostanice, sešívačky, nůžky a rušičky, napsaly turecké noviny Daily Sabah.

Saúdové dlouho smrt novináře popírali a tvrdili, že Chášukdží velvyslanectví ve zdraví opustil. Rijád poté s dvoutýdenním zpožděním a po mezinárodním nátlaku přiznal, že novinář byl na saúdském konzulátu v tureckém Istanbulu zabit po hádce s lidmi, se kterými se sešel.

Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán
Vraždu saúdskoarabského novináře nařídil korunní princ, zjistila CIA