Podle Caracasu mají snímky, odvysílané kubánskou televizí v úterý večer, uklidnit venezuelský lid, aby se nestrachoval o zdraví svého prezidenta, který se na Kubě zotavuje z operace hnisavého ložiska v pánevní oblasti.

Podle agentury Reuters nebylo bezprostředně jasné, kdy byly nahrávky a fotografie pořízeny, ale Chávez na nich vypadal lépe než na záběrech, které byly zveřejněny krátce po jeho operaci z 10. června.

Na některých fotografiích sedí venezuelský prezident naproti Castrovi a na jedné je podle agentury AP spolu s oběma muži i Chávezova dcera Rosa. Na dalších je šestapadesátiletý Chávez zachycen při procházce venku, kde ho doprovází bývalý kubánský vůdce. Oba muži mají na sobě sportovní oblečení, Chávez ve venezuelských barvách. Na některých obrázcích se společně rozčilují nad novinami.

Pro pochybovače

„Pro všechny, kteří spekulovali o prezidentově zdraví, zde ho máte,“ komentoval zveřejnění fotografií ministr pro informace venezuelské vlády Andrés Izarra.

Obvykle velmi výřečný venezuelský prezident, který podstoupil před téměř třemi týdny urgentní operaci na Kubě, se po jejím absolvování nezvykle odmlčel. Toto ticho vyvolalo obavy, že by mohl být vážně nemocen. Avšak spojenci tohoto levicového vůdce trvají na tom, že má vládu v zemi plně pod kontrolou a z operace se dobře zotavuje.

Kdy se vrátí do Venezuely ale zatím známo není. Prý je ve spojení s vládou každý den, upozornil ministr ropného průmyslu Rafael Ramírez. Podle dřívějších informací byl Chávez odhodlán vrátit se na oslavy 200. výročí nezávislosti Venezuely, které připadá na 5. července.

Rozpory ve vedení

Nicméně v samotném vedení se začínají objevovat rozpory. „Navzdory vnějšímu zdání jednoty panuje uvnitř tvrdá debata o nástupnictví,“ upozornil Álvarez. A to přesto, že Chávez již oznámil, že hodlá v příštím roce usilovat o další prezidentský mandát.

Chávezova nepřítomnost prohlubuje i rozpory v opozici, tvrdí prochávezovský poslanec Earle Herrera. Opozice podle něho „trpí syndromem abstinence,“ chybí jí sjednocující prvek, jelikož sama nemá silného a jediného vůdce.

Vakuum vzniklé Chávezovou nepřítomností „dokazuje osobní charakter politického režimu, jenž spočívá výhradně na Chávezovi. Jeho přítomnost a jeho prohlášení mobilizují jeho stoupence i odpůrce; a jeho nepřítomnost zbavuje politiku mluvčího ovlivňujícího pořad jednání,“ poznamenal univerzitní profesor politických věd Ángel Álvarez.

Podle Chávezových stoupenců je tento propagátor socialismu v kubánském stylu „v této chvíli nepostradatelný a je to varování. Jsou přesvědčeni, že je v politice už příliš dlouho, ale tenhle čas musí být využit pro vytvoření střídající generace, která bude pokračovat v tomto politickém projektu,“ prohlásil profesor politické teorie Nicmer Evans.