V Toskánsku ve střední Itálii kvůli lesním požárům evakuovali tři kempy a několik domů. Oheň ničil porosty a vynutil si evakuaci obyvatel i ve Španělsku a Řecku. Záchranáři jsou v pohotovosti také ve Francii, kde mnohé oblasti začaly sužovat rekordní vedra.

Nejrozsáhlejší požár v Chorvatsku byl hlášen z oblasti přímořského města Trogir ve střední části chorvatského pobřeží. Oheň zde vypukl v pátek pozdě večer na skládce odpadků a rozšířil se do okolí. Zachvátil 800 hektarů porostů, mimo jiné vinice, sady, olivové háje i borovicové lesy. V sobotu ráno se přiblížil i k některým domům, ale hasičům se je podařilo uchránit.

Na hašení se podílelo 180 hasičů, 40 požárních vozů, dva vrtulníky a čtyři letouny, které shazovaly vodu.

Kvůli hustému dýmu bylo podle serveru blic.rs v sobotu dočasně uzavřeno místní letiště, vypnut proud a dočasně byla přerušena doprava na jadranské magistrále. Hasičům se ale podařilo postupně dostat požár pod kontrolu. Podle chorvatských médií není město ani jeho pláže v ohrožení.

Podle dostupných informací jsou v pořádku i čeští turisté, kteří si často vybírají tuto oblast k trávení dovolené.

Další požáry vypukly u Splitu, kde pohltily 500 hektarů porostů. I tady se je ale hasičům podařilo uhasit nebo alespoň dostat pod kontrolu. Poslední požár u Splitu vypukl v sobotu večer a začal se blížit k domům. Ani ten už ale nyní nikoho neohrožuje.

U Šibeniku oheň spálil 200 hektarů porostů a u Dubrovníku dalších 25 hektarů borovicového lesa a smíšených porostů. V této oblasti požár překročil hranice do Bosny a Hercegoviny.

Živel řádí i jinde v Evropě

Také na ostrově Chios ve východním Řecku vypukl v sobotu lesní požár. Podle místních hasičů se kvůli ohni musely evakuovat tři vesnice. Boj s ničivým živlem stěžovalo vedro a vítr.

V italském Toskánsku záchranáři kvůli lesním požárům evakuovali tři kempy a několik budov. Požárníci v sobotu bojovali s plameny u města Marina di Grosseto jižně od Sieny. Do hašení byla nasazena i speciální hasicí letadla a vrtulník. Hasiče trápí i požáry v jiných částech Itálie, především na jihu země nebo v oblasti Lazio, kde se nachází metropole Řím.

Španělští hasiči s pomocí devíti vrtulníků a čtyř speciálních letadel dnes bojovali proti rozsáhlému požáru, který vypukl v sobotu a dosud zničil přes 1000 hektarů lesa a pastvin v oblasti Kastilie-León na západě Španělska. Na 300 obyvatel jedné obce muselo na celé dopoledne odjet pryč, dokud hasiči nezastavili blížící se oheň. Ministerstvo vnitra varovalo před zvýšeným rizikem požárů v důsledku veder po celé zemi včetně Kanárských ostrovů, kde řádil ničivý oheň již před dvěma týdny.

Na více než třetině území Francie byla vyhlášena pohotovost v důsledku vysokých teplot kolem 40 stupňů Celsia, které jsou pro mnohé oblasti v tomto ročním období rekordní. Nejvyšší teplota, 42,3 stupně, byla naměřena v obci Montgivray na severu země. Úřady vyzvaly ke zvýšené opatrnosti kvůli vysokým teplotám i v dalších desítkách departementů. Žádné oběti veder ani zvýšení počtu hospitalizovaných osob nebyly dosud hlášeny.

Vedra ochromují Francii od pátku a podle meteorologů potrvají asi do poloviny týdne. Server francouzského časopisu Le Point připomněl, že při podobných vedrech v roce 2003 ve Francii po několikadenních teplotách nad 40 stupňů zemřelo na dehydrataci a přehřátí 14.800 převážně starých lidí.

Vedra sužovaly dnes i v další evropské země, například Maďarsko hlásilo teploty kolem 35 stupňů Celsia. Velká horka trápila o víkendu také Českou republiku. Podle místních meteorologů tu má v pondělí teplota stoupnout až na mimořádných 38 stupňů Celsia.