Krabičkám s velbloudem či charakteristickou červeno-bílou kombinací je v Austrálii definitivně odzvoněno. Loga firem i jejich tradiční barvy budou na obalech chybět, jediným rozlišením budou názvy značek, ale i ty musejí být vyvedeny v jednotném písmu. Krabičky budou mít rovněž stejný tvar a zdravotní varování bude pokrývat tři čtvrtiny přední strany obalu. Za prodej cigaret ve starých krabičkách s logem firmy hrozí od soboty v Austrálii pokuta 1,1 milionu australských dolarů (22,3 milionu korun).

Olivově zelený odstín byl na obaly vybrán na základě studie jako nejméně přitažlivý pro kuřáky. Šokující grafická varování budou znázorňovat kupříkladu rakovinu ústní dutiny, prsty u nohy postižené snětí či na kost vyzáblého umírajícího mladého muže. Opatření se netýká jen cigaret, ale také doutníků a sypaného tabáku.

Protesty u soudu

Rozhodnutí australské vlády přivítala Světová zdravotnická organizace (WHO). Tabákové společnosti, včetně obřích koncernů jako British American Tobacco (BAT) či Philip Morris, naopak proti zákonu v uplynulém roce protestovaly u soudu, v srpnu ale jejich stížnost definitivně zamítl nejvyšší soud v Sydney. Proti jeho verdiktu již v Austrálii není odvolání. Některé firmy nicméně již sdělily, že se chystají v právní bitvě pokračovat u mezinárodních institucí.

Australské protikuřácké tažení se nelíbí rovněž zemím vyvážejícím tabák, jako je třeba Nikaragua či Dominikánská republika. Několik zemí, včetně Hondurasu, Ukrajiny a Dominikánské republiky, již předložilo stížnost na Austrálii Světové obchodní organizaci (WTO).

Na zákon si pochopitelně stěžují i majitelé trafik a dalších obchodů. Podle prodavače ze sydneyské Park Street trvá nyní delší dobu obsloužit zákazníky, protože ti žádají obaly s nejméně odpudivými obrázky. Oblíbený je prý především ten, na němž je vidět pouze prsty kuřáka zamačkávajícího nedopalek do popelníku.

Norman Stein, majitel sydneyského obchodu s doutníky Bogart's House of Fine Cigars, se obává, že ho jednotné obaly přivedou ke krachu. Kritizuje, že doutníky, „které jsou nenávykovým organickým produktem", spadají pod stejný zákon vyžadující nahrazení luxusních hliníkových tub a dřevěných krabic fádními obaly. „Lidé se budou zdráhat dávat něco takového jako dárky. Domnívám se, že znalec se s tím smíří, ale svatební a narozeninový trh to zničí," říká.

Náhradní obaly

Jiní podnikatelé se ale již chopili příležitostí, které nový australský zákon nabízí. Jedna sydneyská firma začala vyrábět krabičky a plastové obaly, které lze přes nevábně vyhlížející balíčky cigaret přetáhnout. Poptávka je prý obrovská, od zahájení prodeje v září už prý společnost prodala 24.000 takových obalů a předpokládá, že 20.000 dalších prodá do Vánoc.

Austrálie chce do roku 2018 snížit počet kuřáků ze zhruba 15 procent populace na deset procent. Zdravotnické úřady uvádějí, že každoročně umírá na nemoci spojené s kouřením na 15.000 Australanů. To stojí státní pokladnu ročně v přepočtu asi 30 miliard australských dolarů (608 miliard korun), v čemž jsou zahrnuty jak výdaje na zdravotní péči, tak snížení produktivity.

Austrálie má již dnes jedny z nejpřísnějších protikuřáckých zákonů na světě, které zakazují kouření v restauracích, barech a ve většině dalších uzavřených prostor. Některé australské státy přitom chtějí jít ještě dál. Tasmánie kupříkladu zvažuje, že navždy zakáže prodávat tabákové výrobky lidem narozeným po roce 2000. Příští generace by tak byli již samí nekuřáci.

Vývoj v Austrálii sledují další země, mimo jiné Nový Zéland, Norsko, Kanada, Jihoafrická republika či různé státy EU, které zvažují zavedení podobných opatření. Ke zvážení jednotných obalů cigaret také již v roce 2005 vyzvala Světová zdravotnická organizace. Podle WHO dosáhl počet pravidelných kuřáků ve světě jedné miliardy, přičemž 80 procent z nich žije v chudých zemích.