Čínské úřady se obávají importovaných případů a v minulých dnech zakázaly vstup do země cizincům. Výrazně omezily také mezinárodní lety; v současné době nesmí být příletů ze zahraničí do Číny více než 134 týdně. Těmito letadly se do země vracejí čínští občané a studenti, jichž v zahraničí podle agentury Reuters studuje 1,6 milionu.

Prodavač zeleniny na trhu v čínském městě Wu-chan
Boj proti koronaviru: Čínský Šen-čen zakázal konzumaci psů a koček

Tento týden začaly čínské úřady rovněž zveřejňovat počty pacientů s koronavirem, kteří nejeví příznaky onemocnění. Až dosud do statistik tyto pacienty nezahrnovaly. To ale znepokojovalo veřejnost, protože i pacienti bez příznaků mohou koronavirus přenášet. Ve středu bylo na území pevninské Číny zaznamenáno 55 nových infikovaných bez příznaků onemocnění, zatímco v úterý jich bylo 130.

Pevninská Čína, nezahrnující Hongkong a Macao, registruje podle statistiky agentury Reuters celkem 81.554 případů nákazy a 3312 obětí nemoci COVID-19, způsobené koronavirem.

V Íránu za den přibylo 124 mrtvých

Koronaviru v Íránu za uplynulých 24 hodin podlehlo 124 lidí, dohromady si v zemi onemocnění COVID-19 vyžádalo už 3160 obětí. Nákaza se zatím potvrdila u 50 468 lidí, z nichž se 16 711 vyléčilo. S odvoláním na sdělení íránského ministerstva zdravotnictví o tom informovala íránská agentura IRNA.

Pekař ve Weilu na Rýnu podává zákazníkovi pečivo do auta v improvizovaném drive-in provozu
Koronavirus v Evropě: Německo hlásí přes 73 tisíc nakažených, 872 lidí zemřelo

Mluvčí íránského ministerstva zdravotnictví v televizním vysílání uvedl, že 3956 nemocných je ve vážném stavu a doplnil, že 2875 nakažených přibylo za 24 hodin.

Írán má na Blízkém východě nejvíc nakažených i mrtvých. Úřady žádají občany, aby se zdržovali doma, a zakázaly až do 8. dubna cesty mezi jednotlivými městy. Mezi nakaženými je několik politiků, podle předsedy parlamentu se koronavirem nakazilo 23 poslanců.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník