On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Podle úřadů se nyní bude Wu-chan postupně otevírat a obnovena bude i veřejná doprava. Zatímco doposud museli místní obyvatelé zůstávat po celý den doma a směli si dojít jen na nákup základních potřeb, dnes byly v centru tohoto jedenáctimilionového středočínského města opět vidět skupinky lidí, kteří si po dlouhých týdnech v izolaci poprvé vyšli na procházku.

Pevninská Čína v neděli zaznamenala 39 nových případů koronaviru. Všechny se týkají osob, které do země přicestovaly ze zahraničí. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na čínskou národní zdravotní komisi. Počet obětí nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, za neděli vzrostl o devět na 3270.

Turista v roušce v Toliu na snímku ze 3. března 2020, v pozadí olympijské kruhy
Zdraví nadevše. Kanadští sportovci se nezúčastní olympijských her v Tokiu

Celkový počet potvrzených případů nákazy v pevninské Číně, tedy bez Hongkongu a Macaa, se zvýšil na 81 093. Za sobotu počet infikovaných narostl o 46. Vzhledem k úbytku domácích případů přenosu nemoci a postupující pandemii v jiných koutech světa se nyní Čína snaží zabránit zavlečení viru zpět na svoje území.

Čínské letecké úřady o víkendu oznámily, že všechny lety směřující do Pekingu budou ode dneška odkloněny na jiná letiště, kde cestující absolvují zdravotní vyšetření. Jen ti, kteří jím projdou, budou moci znovu nastoupit do letadla a pokračovat do čínské metropole.

Počty nově nakažených klesají i v Jižní Koreji, která oznámila 64 nových případů koronaviru. Bilance infikovaných tak vzrostla na 8961, uvedlo jihokorejské Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (KCDC). Ještě minulý týden v pátek země evidovala 147 nově nakažených, rekordní počet z 29. února pak činil 909 případů.

SAE oznámily přerušení veškerých leteckých spojení

Spojené arabské emiráty (SAE) v obavách ze šíření koronaviru oznámily přerušení veškerých leteckých spojení do země i z ní. Opatření začne platit v příštích 48 hodinách a bude platit dva týdny, informovala státní tisková agentura WAM s odvoláním na místní úřad pro civilní letectví. Saúdská Arábie zase ve snaze zastavit pandemii viru vyhlásila celostátní zákaz vycházení od sedmi hodin večer do šesti hodin ráno. Zákaz začne platit dnes večer a bude platný po dobu 21 dní.

Jak poznamenala agentura AP, v Dubaji ve Spojených arabských emirátech se nachází nejvytíženější letiště pro mezinárodní leteckou přepravu na světě. Dubaj je častou přestupní stanicí během letů mezi Evropou a Asií a Austrálii. Přerušení leteckého spojení tak zasáhne cestovatele po celém světě. Nákladní letecká doprava v SAE zatím pozastavena nebude.

Žena prochází kolem zavřeného kina v Berlíně 20. března 2020
Boj s koronavirem v Německu: Vláda zakáže shromáždění více než dvou lidí

Ministerstvo zdravotnictví Spojených arabských emirátů rovněž rozhodlo o uzavření všech obchodních center a otevřených tržišť, s výjimkou trhů s rybami, zeleninou a masem. Otevřeny zůstanou rovněž lékárny a obchody s potravinami. Restaurace mohou nově vydávat hostům jídla jen s sebou. Obyvatelé byli podle agentury WAM vyzváni, aby zůstali doma a vycházeli ven jen v případě, že si potřebují nakoupit nezbytné potraviny či léky, nebo v případě, že musí do práce.

Černá Hora má první oběť, Maďarsko sedmou

V Černé Hoře zemřel tamní první pacient na nemoc COVID-19, kterou způsobuje koronavirus SARS-CoV-2. V Maďarsku této chorobě dnes podlehl už sedmý pacient, informovala agentura MTI. Po dvou úmrtích v neděli má sedm obětí nemoci i Polsko, potvrdilo dnes podle agentury PAP ministerstvo zdravotnictví.

Obětí epidemie v Černé Hoře je 65letý muž. Do nemocnice byl přijat v neděli s vážnými dýchacími problémy a nedlouho poté skonal. Jeho stav byl natolik vážný, že mu lékaři už nedokázali pomoci, sdělil podle deníku Vijesti Jevto Eraković, ředitel klinického centra v Podgorici, kde muž zemřel. 

V Maďarsku dnes ráno zemřel starší muž nakažený koronavirem, trpěl již jiným chronickým onemocněním. Počet obětí koronaviru v Maďarsku tak stoupl na sedm, informovala MTI s odvoláním na oficiální web koronavirus.gov.hu.

Hollywoodský filmový producent Harvey Weinstein přichází k soudu v New Yorku 24. února 2020
Odsouzený producent Weinstein se nakazil koronavirem. Zůstává v izolaci

Vládní server v této souvislosti rovněž uvádí, že počet osob s nemocí COVID-19 se v zemi zvýšil na 167. Deset z těchto pacientů jsou Íránci, dva Britové, jeden Kazach, jeden Vietnamec a 153 Maďarů.

Polské ministerstvo zdravotnictví dnes ráno potvrdilo bilanci sedmi mrtvých, o níž média informovala v neděli večer. Upřesnilo, že počet se zvýšil po dvou úmrtích v neděli. Pokud jde o množství osob nakažených koronavirem, aktuálně je jich v zemi 649, tedy o 15 více proti poslední informaci z nedělního večera.

V Německu se vyléčilo přes 2800 lidí

V Německu už se z nemoci COVID-19 způsobené koronavirem vyléčilo přes 2800 lidí. Na tiskové konferenci v Berlíně to dnes řekl šéf Institutu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler. Případů nákazy jeho úřad registruje celkem 22 672, úmrtí zatím 86.

K aktuálním číslům Wieler poznamenal, že nezachycují přesně celkový nárůst počtu případů, protože o víkendu RKI nedostala kompletní data ze všech částí země. Agentura DPA v neděli večer součtem údajů z jednotlivých spolkových zemí došla k údaji o více než 24 100 nákazách koronavirem.

Generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría
Evropa v recesi? Ekonomika se bude z koronaviru vzpamatovávat roky, míní OECD

Z dosavadních čísel podle Wielera vyplývá, že 57 procent infikovaných jsou muži, 43 procent ženy. Průměrný věk nakažených je 45 let, průměrný věk obětí 82 let. Nejčastější symptomy jsou kašel (v 55 procentech případů) a zvýšená teplota (ve 40 procentech).

Vyléčených je podle šéfa RKI nejméně 2809. "Jde o konzervativní odhad, vcházíme z toho, že už se vyléčilo více pacientů," zdůraznil.

Španělsko hlásí přes 400 dalších obětí 

Počet mrtvých kvůli koronaviru vzrostl ve Španělsku za posledních 24 hodin o 462, nákaze celkem podlehlo 2182 lidí, oznámilo dnes tamní ministerstvo zdravotnictví. V neděli španělské úřady evidovaly 1720 mrtvých. Španělsko dnes rovněž uvedlo, že testy přítomnost viru potvrdily u dalších 4517 lidí, počet nakažených tak z nedělních 28 572 vzrostl na 33.089.

Počet mrtvých se ve Španělsku za poslední tři dny více než zdvojnásobil, připomíná AFP. Španělsko je nyní po Itálii nejhůře zasaženou zemí v Evropě, co se obětí i počtu nakažených týče. Země zároveň zintenzivnila testování, tento týden bude do autonomních regionů distribuovat 640 tisíc rychlotestů, které zakoupila v Číně a Jižní Koreji.

Generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría
Evropa v recesi? Ekonomika se bude z koronaviru vzpamatovávat roky, míní OECD

Podezření na onemocnění COVID-19 panuje také u místopředsedkyně španělské vlády Carmen Calvové, která byla hospitalizována s infekcí dýchacích cest. Nyní čeká na výsledky testů, uvedl dnes v prohlášení španělský kabinet. "Místopředsedkyně vlády šla do nemocnice včera (v neděli) odpoledne a po několika testech doktoři rozhodli, že tam musí zůstat a podstoupit léčbu na infekci dýchacích cest," píše se v prohlášení.

Za poslední dva týdny už testy koronavirus potvrdily u španělské ministryně pro rovné příležitosti Irene Monterové a u ministryně pro regionální politiku Caroliny Dariasové. V návaznosti na zjištění se otestovat nechal celý kabinet premiéra Pedra Sanchéze. Test předsedy vlády byl negativní, a to i přesto, že nakažená je také jeho manželka.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník