Zatím se předpokládá, že se virus H7N9 přenáší na člověka přímým kontaktem s nakaženou drůbeží. Přesto Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučila neustálý dohled nad situací, aby bylo možné včas podchytit potenciálně nepředvídatelné chování viru.

Obchod s živou drůbeží byl zastaven ve třech městech v pobřežní provincii Če-ťiang, kde už bylo zaznamenáno 49 případů nákazy a 12 obětí. Inspektoři provádějí kontroly na drůbežích farmách a zakázali lety poštovních holubů. Město Šanghaj zastaví prodej živé drůbeže na tři měsíce, počínaje pátkem. Šanghajské nemocnice letos zaznamenaly osm nakažených a čtyři případy úmrtí.

Uzavření trhu

Hongkong dnes zahájil vybíjení 20.000 kuřat a ode dneška zastavil dovoz čerstvé drůbeže z pevninské Číny na 21 dní poté, co se virus H7N9 objevil v dodávce živých kuřat z jihočínské provincie Kuang-tung. Úřady také nařídily uzavření trhu, kde byl virus objeven.

Nový kmen chřipky H7N9 byl poprvé zaznamenán v březnu 2013 a rozšířil se v Hongkongu, na Tchaj-wanu a v Číně, kde postihl především jih země. Nákazu lékaři potvrdili u 200 lidí, z nichž 52 zemřelo.