"Lidé všech etnik vytrvale bojují proti separatismu, a maří tak odštěpenecké a sabotážní aktivity dalajlamovy kliky a zahraničních nepřátelských sil," uvedl čtvrtý nejmocnější představitel vládnoucí Komunistické strany Číny Jü Čeng-šeng, který má na starosti politiku vůči náboženským skupinám a etnickým menšinám.
Jü Čeng-šeng vedl delegaci centrální vlády do Tibetu, jehož mnozí obyvatelé si stěžují na náboženský, kulturní i politický útlak ze strany Pekingu. Svůj projev přednesl před klášterem Potála, který byl kdysi sídlem dalajlamy.

Čína vytvořila Tibetskou autonomní oblast v roce 1965. "Během 50 let komunistické vlády se zlepšila životní úroveň Tibeťanů, po celém Tibetu byla vybudována infrastruktura a hrubý domácí produkt oblasti vzrostl 68krát," prohlásil Jü před obecenstvem složeným ze školáků s čínskými vlaječkami, vojáků, policistů a místních činitelů.

Duchovenstvo chybělo

Poté se vydal ulicemi tibetské metropole Lhasy pestrobarevný průvod oslavující "hospodářské a další úspěchy pod vládou komunistické strany". Účastníci průvodu nesli portréty minulých i současných vůdců Číny, včetně prezidenta Si Ťin-pchinga. K vidění byli i tanečníci a hudebníci v tradičních tibetských oděvech, naopak podle všeho chyběli zástupci buddhistického duchovenstva, které je páteří tradiční tibetské kultury, napsala agentura AP.

Peking vládne Tibetu tvrdou rukou od obsazení tibetského území v roce 1950. Dalajlama od neúspěšného tibetského povstání proti čínské nadvládě z roku 1959 pobývá v exilu v Indii. Pro Tibet žádá větší autonomii a skutečné náboženské, politické a kulturní svobody.

Uzavřený region

Tibet má vlastní samosprávu, jeho nejvyšší představitelé jsou ale dosazováni Pekingem. V oblasti platí přísná bezpečnostní opatření a region je de facto uzavřený pro zahraniční novináře. Tibeťané také trpí omezováním pohybu, cenzurou a potlačováním opozice vůči Pekingu, píše AP.

Články útočící na dalajlamu otiskla dnes čínská státní média. List The Global Times kupříkladu označil dalajlamu za "podvodníka" a "krutovládce v exilu".
Organizace pro lidská práva Free Tibet již v pondělí oslavy 50. výročí založení Tibetské autonomní oblasti odsoudila. "Možná mají reklamu odpovídající 21. století, ale patří do období Mao Ce-tunga," uvedla organizace Free Tibet.

Peking poukazuje na to, že oblast Tibetu byla součástí čínského území řadu století, mnozí Tibeťané naopak připomínají období nezávislosti, kdy regionu vládli místní buddhističtí vůdci.