„Ze strany Číny se jedná o obzvlášť rafinovaný způsob, jak proniknout do německého parlamentu, jednotlivých ministerstev i vládních agentur,“ uvedl pro tamní média šéf Spolkového úřadu na ochranu ústavy Hans-Georg Maassen.

Německá rozvědka zároveň zveřejnila seznam osmi nejaktivnějších účtů, které měly za úkol propagovat neexistující mladé čínské profesionály a zlákat tak některé vysoko postavené německé politiky k tomu, aby jim poskytli citlivé informace.

Jednat se mělo například o profily ekonomky Allen Liu či odborné konzultantky v oblasti lidských zdrojů Lily Wu, jako zástěrku pro své aktivity ale Čína údajně používala také profily organizací Association France Euro-Chine a Global View Strategic Consulting. 

prezident Si Ťi-pching
Křesťané v Číně musí vyměnit Krista za prezidenta. Jinak přijdou o peníze

Hans-Georg Maassen se rovněž domnívá, že se čínská vláda pokusila prostřednictvím sociálních sítí ovlivnit výsledek zářijových parlamentních voleb.

Čína nečelí obvinění z kybernetické špionáže poprvé. Ačkoli tamní vláda v minulosti podobná obvinění popírala, k nejnovější zprávě Spolkového úřadu na ochranu ústavy se odmítla vyjádřit.

Spolkový úřad na ochranu ústavy, jenž plní funkci německé civilní rozvědky, také upozornil na skutečnost, že v oblasti kybernetické špionáže jsou v Německu velmi aktivní také hackerské skupiny Fancy Bear či APT28, za nimiž stojí ruská vláda.

WhatsApp mění podmínky ochrany soukromí. Uživatelská data bude sdílet s Facebookem.
Čínští komunisté se chystají na sjezd, v zemi přestal fungovat WhatsApp