Kromě jiných jsou nyní v tiskových centrech zpřístupněny internetové stránky organizace za lidská práva Amnesty International, která je hlavním strůjcem pobouření nad porušováním základních lidských práv a svobod v Číně včetně cenzury internetu.

Jiný názor

Rozruch kolem blokování internetu jen několik dní před slavnostním zahájením Olympijských her 8. srpna donutil také čínského prezidenta Chu Ťin-taa, aby vyjádřil nespokojenost s nepochopením ostatních zemí.

„Není možné se vyhnout tomu, že se lidé z různých zemí neshodnou v názorech na určité záležitosti. Nemyslím si, že politizování Olympijských her je pro řešení těchto záležitostí dobré. Je to proti olympijskému duchu a společnému úsilí lidí celého světa,“ citovala agentura AFP páteční prohlášení Chu Ťin-taa na tiskové konferenci, kde také novináře upozornil na dodržování čínských zákonů a nařízení.

Nyní mají novináři v Pekingu k dispozici informační weby mediálního dozoru Reportéři bez hranic i Deutsche Welle. Odblokovány byly dokonce zpravodajské servery v čínském jazyce jako BBC, Hlas Ameriky či hongkongský Apple Daily.

Překvapení funkcionáři

Odblokování internetu v pekingském Hlavním tiskovém středisku vyjednal ve čtvrtek Mezinárodní olympijský výbor (IOC) se zástupci čínského olympijského realizačního týmu.
Šéf tiskové komise Kevin Gosper řekl, že blokace internetu pro něj byla překvapení a že zde figuroval jako „obětní beránek“.

„Toto samozřejmě není to, co jsme garantovali mezinárodním médiím, je to v rozporu s normálními poměry ohledně zpravodajství o olympijských hrách,“ vysvětlil Gosper.

Přestože se odblokování zpravodajských serverů jeví jako ústupek v cenzuře čínské vlády, stále zůstávají některé internetové stránky nepřístupné.
Například stránky týkající se tibetské exilové vlády, následovníků meditačního cvičení Falun Gong nebo krvavého potlačení mírových protestů v roce 1989 na Náměstí Nebeského klidu nadále cenzuře podléhají.