Devadesátiletá královna se k říjnové návštěvě čínské hlavy státu vrátila na úterní zahradní slavnosti v Buckinghamském paláci v rozhovoru s policistkou Lucy D'Orsiovou. Když se dozvěděla, že měla žena bezpečnost na starosti, řekla jí, že měla „smůlu".

Policistka královně vylíčila náročné jednání s čínskými zástupci, načež jí královna odvětila, že byli „velmi hrubí k (naší) velvyslankyni". D'Orsiová následně popsala incident, kdy čínští zástupci odešli ze setkání s britskou velvyslankyní v Číně jako „velmi hrubý a velmi nediplomatický".

Královnin výrok je neobvyklý, neboť Alžběta si své názory nechává většinou pro sebe. Vyjádření zřejmě nepomůže snaze britské vlády o výrazné prohloubení vzájemných obchodních vztahů Londýna s Pekingem, poznamenala agentura AP.

„Královniny soukromé rozhovory nekomentujeme," uvedla mluvčí Alžběty II. „Čínská státní návštěva ale byla nesmírně úspěšná a všechny strany úzce spolupracovaly na tom, aby proběhla hladce," dodala.

Také mluvčí čínského ministerstva zahraničí v reakci na královnin komentář uvedl, že loňská státní návštěva byla „nesmírně úspěšná". „Týmy obou zemí se velmi snažily, aby se (návštěva) povedla," řekl Lu Kang. Návštěva podle něj otevřela novou „zlatou éru" ve vzájemných vztazích.

Přípravy na státní návštěvu byly docela stresující pro obě strany, uvedl britský ministr zahraničí Philip Hammond.

Záznam rozhovoru s Cameronem

Výrok Alžběty II. ale nebyl v úterý jediným diplomatickým faux-pas. Na veřejnost unikl i záznam rozhovoru královny s premiérem Davidem Cameronem, na němž se šéf britské vlády svěřil, že na plánovaný summit proti korupci dorazí i zástupci dvou zřejmě nejzkorumpova­nějších zemí světa. Výslovně přitom zmínil Nigérii a Afghánistán.

Nigerijský prezident Muhammadu Buhari dnes označil Cameronův výrok za trapný. „Premiér se zřejmě dívá na starý obrázek Nigérie. Věci se teď mění co se týče korupce i ostatních věcí," řekl Buhari, který na konci tohoto měsíce završí rok ve funkci, do níž nastupoval se slibem rozhodného boje proti korupci. Také afghánská ambasáda v Londýně uvedla, že boj s korupcí je prioritou prezidenta Ašrafa Ghaního.

Naopak britský ministr zahraničí Hammond dnes Camerona obhajoval s tím, že „konstatoval prostý fakt". Sami lídři obou států podle něj uznávají, že jejich země mají problém s korupcí. Premiéra se nečekaně zastal i bývalý starosta Londýna Boris Johnson, podle kterého bylo „osvěžující" slyšet premiéra říkat, co si skutečně myslí.