Vyplývá to podle agentury Reuters z pohledu na různé čínské webové stránky, které hledají otázky pro připravované setkání šéfa Bílého domu s čínskou mládeží v Šanghaji.

Obama přijede v neděli na čtyřdenní návštěvu Číny, během níž by chtěl podpořit vztahy mezi oběma zeměmi, které patří k největším světovým ekonomikám. Vrcholným bodem pro veřejnost ale bude zřejmě plánované setkání s čínskou mládeží v pondělí v Šanghaji, které bude mít formu otázek a odpovědí.

Jednání o živém přenosu

Bílý dům doufá, že setkání bude přístupné na webových stránkách, i když o podrobnostech se ještě jedná, řekl mluvčí amerického velvyslanectví v Pekingu Richard Buangan. „Stále jednáme s čínskou vládou o tom, zda setkání bude vysíláno v Číně živě a jak bude přenášeno na internet,“ řekl Buangan ze Šanghaje, kde pomáhá připravovat Obamovu návštěvu.

Státem kontrolované čínské webové stránky už začaly zkoumat, jaké otázky by chtělo 300 milionů uživatelů internetu v Číně Obamovi položit. Z otázek, které se už shromáždily, lze usoudit, že Obama při návštěvě Číny narazí na obavy i na očekávání, napsal Reuters.

Setkání s dalajlámou

Případné setkání Obamy s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou, kterého Peking považuje za nebezpečného separatistu usilujícího o nezávislost Tibetu, bude patřit do kategorie obav jak čínských komunistických předáků, tak i mnoha občanů. „Hodláte se sejít s dalajlamou po návštěvě Číny?“ ptá se jeden uživatel internetu. „Doufáme, že budete respektovat cítění čínského lidu a nevyšlete špatný signál tohoto druhu, který ohrožuje čínskou svrchovanost.“

Čínu také dráždí americká podpora Tchaj-wanu, který Peking obviňuje z nelegálního odtržení. „Jsou Spojené státy přítelem nebo nepřítelem Číny?“ ptá se další uživatel. Jiní by se chtěli od Obamy dozvědět něco o vzájemném obchodu, další zajímá názor amerického prezidenta na slavného čínského basketbalistu Jao Minga hrajícího v NBA a další zase zaujala údajná zpráva ruských médií, že USA v roce 2010 postoupí Kalifornii Číně. „Jak se na to díváte?“ hodlá se zeptat jeden uživatel.

„Jak hodnotíte svobodu slova v čínském stylu, kdy čínské úřady filtrují informace na internetu a odstraňují z nich některé zprávy?“ naznačuje svou možnou otázku jeden uživatel na webových stránkách listu Žen-min ž'-pao a naráží na praktiky čínských úřadů, které odstraňují z webových stránek názory kritické vůči vládní politice.

Čtěte také: Obama vévodí žebříčku nejmocnějších lidí planety

Americký prezident se má při své první oficinální návštěvě Číny také sejít se svým nevlastním bratrem Markem Ndesandjou, který žije na jihu Číny a má dnes přijet do Pekingu. Uvedl to mluvčí americké obchodní komory. „Mark poprvé představí svou ženu prezidentu Obamovi,“ řekl mluvčí. Ndesandjo již předtím čínské agentuře Nová Čína řekl, že si přeje, aby se jeho manželka, původem z čínské provincie Che-nan, mohla setkat s prezidentem Obamou, kterého nesmírně obdivuje.

Ndesandjo, který až dosud o svém příbuzenském vztahu s americkým prezidentem nemluvil, na dotaz, co by chtěl říci svému nevlastnímu bratrovi před první návštěvou Číny, odpověděl, že by mu chtěl pomoci pochopit, že základním prvkem v Číně je rodina. Ndesandjo se v Šen-čenu věnuje hudbě a je poradcem pro čínský vývoz.