Tato data lze využít ke sledování osob na základě jejich etnické příslušnosti, náboženského vyznání a názorů,“ uvedla HRW. Čínské úřady podle ní vytvářejí i databázi vzorků duhovky či krevních skupin.

Právě oblast Sin-ťiang je považována za neklidnou, jedná se o Ujgurskou autonomní oblast. Leží na západě Číny a je domovem milionů menšinových muslimských Ujgurů.

Biometrické údaje jsou vyžadovány od všech lidí ve věku od dvanácti do 65 let, v případě osob představujících bezpečnostní riziko pak bez ohledu na věk.

Ilustrační foto.
Čína prý staví u hranice s KLDR uprchlické tábory pro severokorejské běžence

Muslimští Ujguři si dlouhodobě stěžují na kulturní a náboženský útlak ze strany Pekingu a na masivní přistěhovalectví etnických Chanů (Číňanů) do autonomní oblasti.

Sin-ťiangem občas zmítají nepokoje, které Peking dává za vinu islamistům usilujícím o vytvoření samostatného státu zvaného Východní Turkestán. Za poslední roky si násilí vyžádalo už stovky obětí.

Část biometrických údajů úřady od obyvatel získávají při vládou poskytovaných lékařských prohlídkách. Není však jasné, zda tito lidé vědí, ža data budou předána i policii. „Shromažďování biometrických údajů je o to znepokojivější, že je prováděno pod záminkou bezplatného zdravotního programu,“ prohlásila šéfka HRW pro Čínu Sophie Richardsonová.

Ilustrační foto.
Francouzští úředníci byli obviněni z účasti na genocidě ve Rwandě

V oblasti Sin-ťiang žije podle odhadů 23,5 miliony obyvatel, z toho je asi jedenáct milionů Ujgurů. Biometrická data jsou požadována i po těch obyvatelích, kteří pochází z oblasti Sin-ťiang a přestěhovali se do jiných částí Číny.

Ujgurové si často stěžují na to, že v jejich chudém regionu není dost pracovních příležitostí. Nelíbí se jim také, že dobře placená místa jsou často přednostně přiřazována Chanům.

Papež František
Lidé nejsou otroci. Papež kritizoval práci v neděli