Šest aktivistů ze Spojených států, Kanady, Finska a Německa připlulo dnes nad ránem motorovými čluny k těžební plošině Prirazlomnaja, patřící ruské těžební společnosti Gazprom Něfť Šelf. S pomocí lan na ni vyšplhali a díky dobrým zásobám tam hodlají zůstat několik dní.

Ropná plošina Prirazlomnaja je podle agentury Reuters klíčová pro udržení Ruska mezi největšími producenty ropy. Odhadem se pod ní skrývá na 526 milionů barelů suroviny.

Hrozba ekologické katastrofy

Greenpeace se obává, že v případě ropné havárie by vzhledem k nepřístupnosti oblasti a přírodním podmínkám nebylo možné rychle provést záchranné akce a došlo by k ekologické katastrofě. Hnutí by rádo dosáhlo vydání rezoluce OSN, která by chránila Arktidu před ropnými skvrnami i před nekontrolovatelným rybolovem.

"Jediná možnost jak bránit toto unikátní prostředí před katastrofálním únikem ropy do moře je úplný zákaz těžby ropy," sdělil šéf Greenpeace Kumi Naidoo. Obdobné opatření ochránilo před dvaceti lety Antarktidu před důlním průmyslem, poznamenává agentura Reuters.

V arktickém regionu se nachází nejméně 32 procent dosud nevytěžených zásob ropy a plynu a naleziště jsou stále dostupnější kvůli globálnímu oteplování.