Incident by mohl podle agentury Reuters poškodit bilanci jejího dosud kladně hodnoceného působení v čele úřadu, který po čtyřech letech nyní opouští.

Útok, při němž 11. září 2012 zahynul velvyslanec USA Christopher Stevens a tři další Američané, podle Clintonové navazoval na podobné násilí v posledních letech a byl i výsledkem nestability regionu po arabských revolucích zahájených v roce 2011.

Před zahraničními výbory Kongresu varovala, že v severní Africe je zvýšené riziko islámského terorismu. Vysvětlila, že arabské revoluce změnily rovnováhu sil v celém regionu, kde zvýšili svou činnost přívrženci Al-Káidy a dalších teroristických islámských skupin.

V reakci na kritiku, že její úřad nezajistil potřebnou bezpečnost pracovníků konzulátu v Benghází a po útoku postupoval liknavě, Clintonová uvedla, že za vše přebírá odpovědnost. Ujistila ale, že hned po útoku zapracovala všechna bezpečnostní a další doporučení, která vypracovala nezávislá vyšetřovací komise. Na základě jejích závěrů tehdy muselo odejít z ministerstva několik funkcionářů.

Oficiální vyšetřování dospělo k tomu, že ministerstvo zahraničí USA bylo zcela nepřipraveno na podobný útok a projevilo po něm nedostatky v řízení a špatnou koordinaci. Clintonová však podle vyšetřovatelů žádnou osobní chybu neudělala.

Pětašedesátiletá Clintonová nyní opouští vládu, což oznámila již dlouho před incidentem v Benghází. Na její místo již prezident Barack Obama, který začátkem týdne zahájil své druhé funkční období, nominoval senátora Johna Kerryho.

Clintonová loni v lednu vysvětlila zájem odejít tím, že je politickým životem unavená. Po dvaceti letech v politice je na čase odejít na odpočinek, řekla tehdy. Místní komentáře však soudí, že by se v roce 2016 mohla ucházet o postavení kandidátky demokratů na prezidenta poté, co Obama již nebude moci ze zákona usilovat o třetí mandát.