Do zemí Jižní Ameriky přišly v posledních letech miliony Venezuelanů, které zcela zahltily některá pohraniční města.

Nejen ekvádorská vláda proto volá po společném summitu Brazílie, Ekvádoru, Chile a Peru, který by se tento palčivý problém pokusil vyřešit. „Masivní migrace lidí z Venezuely nemůže zastavit jediná země. Na řešení se musí podílet všechny státy regionu,“ uvedl ekvádorský ministr zahraničí José Valencia.

Venezuelští přistěhovalci v Brazílii. Ilustrační snímek
Brazílie pošle na hranice s Venezuelou armádu. Kvůli vzrůstajícímu násilí

„Je to bezpochyby problém celého regionu. Rádi bychom viděli, jak venezuelská katastrofa brzy skončí, ale nic tomu nenasvědčuje. Potřebujeme proto akci, do které se zapojí více stran,“ reagoval brazilský ministr veřejné bezpečnosti Raul Jungmann.

Nezavírejte hranice, vyzvala OSN

Kvůli narůstajícím problémům se záplavou venezuelských migrantů chystají okolní státy mnohdy velmi radikální opatření.

Na nedělním mimořádném zasedání rozhodla brazilská vláda o tom, že na společné hranice vyšle tisíce vojáků. Guvernérka brazilského státu Roraima, který sousedí s Venezuelou, Suely Camprosová dokonce požadovala dočasné uzavření hranice.

Ekvádor zase nově pouští do země jen Venezuelany s cestovním pasem. Jeho získání je ale ve Venezuele velmi složité a může trvat celé roky, proto ho mnozí imigranti nemají. Stejné opatření pak chce od 25. srpna zavést i Peru.

Venezuelané protestují proti vládě a prezidentovi.
Ekonomická katastrofa. Venezuela čelí inflaci dosahující milionu procent

OSN již dříve varovala před humanitární krizí v Jižní Americe a oznámila, že z Venezuely uprchlo v minulých letech na 2,3 milionu lidí, což je asi sedm procent obyvatel země. Zároveň vyzvala okolní státy, aby nezavíraly hranice a pokračovala v solidárním přístupu k imigrantům, jež jim zaručí ochranu.

Venezuela se zmítá na hranici kolapsu

Venezuela, kdysi nejbohatší země Latinské Ameriky, se totiž v posledních letech ocitla na pokraji ekonomického a sociálního kolapsu. Podle nedávno vydané studie tří renomovaných venezuelských obyvatel dnes téměř 90 procent tamní populace žije v chudobě, když si musí vystačit s méně než dolarem na den. V zemi dokonce chybějí i základní léky jako penicilin či antibiotika.

Již koncem minulého týdne oznámila venezuelská vláda zavedení nových daňových a rozpočtových opatření i opětovné zvýšení minimální mzdy. Od pondělí pak v zemi platí takzvaná denominace měny, při níž bylo z tamních bankovek škrtnuto pět nul.

V budoucnu má ve Venezuele rovněž o více než 3000 procent stoupnout minimální mzda a Maduro přislíbil, že zvýší ceny benzínu na mezinárodní úroveň. V současnosti má totiž země vůbec nejlevnější benzin na světě, když v přepočtu zde 11 tisíc litrů vyjde na dvacet haléřů.

Podle ekonomů však soubor nových opatření současnou venezuelskou hyperinflaci spíš ještě urychlí, než aby hospodářské problémy země vyřešil. „Tato opatření nejsou plánem na oživení ekonomiky, pro venezuelský lid naopak budou znamenat více hladu, chudoby, bolesti a utrpení,“ varoval i opoziční lídr Andrés Velásquez.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro
Organizace amerických států se chystá pozastavit Venezuele členství