Stažení akcií by bylo součástí širší snahy o omezení amerických investic v Číně, dodal zdroj. Potvrdil tak zprávu agentury Bloomberg, která krátce předtím vyvolala na finančních trzích šok. Akcie čínských firem Alibaba Group Holding, JD.com, Pinduoduo, Baidu, Vipshop Holdings, Baozun a IQIYI ztrácely od dvou do čtyř procent.

Americký prezident Donald Trump na summitu G7
Čína touží po dohodě s USA, cla jí působí velké problémy, tvrdí Trump

Podle vládních údajů z února se na amerických burzách Nasdaq a NYSE obchodují akcie 156 čínských firem. Je mezi nimi také nejméně 11 státních podniků.

Agentura Bloomberg upozornila, že zatím nebyl vypracován přesný mechanismus, který by stažení akcií čínských firem z amerických burz zajistil. Případný plán by musel schválit Trump, který ale dal jednání o této záležitosti zelenou.

Dopady na světovou ekonomiku

Čína a USA spolu vedou už více než rok obchodní válku, v rámci které na sebe vzájemně uvalují cla. Spor obou zemí má negativní dopady na světovou ekonomiku a vyvolává obavy z recese globální ekonomiky. Washington se pomocí celních poplatků snaží přimět Peking ke změně obchodních praktik a ke snížení čínského přebytku v obchodování s USA.

Podle serveru televize CNBC by obchodní jednání mezi USA a Čínou mělo být obnoveno 10. října. Jeho cílem je ukončit obchodní válku.

Čínská nákladní kontejnerová loď v přístavu
Čína chce řešit konflikt s USA klidně. Láká k podnikání firmy z celého světa