Poté, co v pondělí vyhlásil stav nouze malý stát Tuvalu, přistoupilo ke stejnému kroku i sousední Tokelau. Tokelauské úřady v úterý uvedly, že přírodní pitná voda na souostroví došla již minulý týden a obyvatelé nyní spoléhají pouze na balenou vodu. Na příděl je pitná voda také v některých oblastech Samoy. Situaci se snaží řešit Nový Zéland.

Podle novozélandského ministra zahraničí Murraye McCullyho mají na Tuvalu a na Tokelau zásoby vody na necelý týden. V některých oblastech Tuvalu byly obavy, že by zásoby mohly být vyčerpány již dnes. Letoun novozélandské armády proto v pondělí dopravil na Tuvalu barely s pitnou vodou a odsolovací zařízení.

Následky sucha budou trvalejší

„V oblasti tuvalského hlavního města Funafuti jsou zásoby pitné vody na necelý týden. Na ostrově Nukulaelae je situace ještě horší, a proto tam míří odsolovací zařízení,“ sdělil McCully. „Následky sucha ale budou trvalejší, citelně bude poznamenána úroda, což s sebou s největší pravděpodobností přinese i nedostatek potravin,“ dodal.

Expert na ochranu vodních zdrojů David Hebblethwaite upozornil, že Funafuti a Nukulaelae nemají vlastní zdroje podzemní vody a jsou závislé na dešťové vodě shromažďované ze střech obytných domů a vládních budov. Hebblethwaite rovněž varoval, že postižené ostrovy budou potřebovat speciální zásilku zdravotnických potřeb, protože nedostatek vody působí hygienické problémy.

Ve Funafuti na Tuvalu mají lidé nyní povoleno použít pouze dva kbelíky vody denně. Ministři místní vlády se prý koupají v laguně, aby vodu ušetřili.

Na Tokelau některé školy již pitnou vodu vyčerpaly, a když si chtějí děti dojít na toaletu, jsou posílány domů. Domácí práce jako praní prádla či úklid musejí počkat.

Následky klimatického jevu La Niňa

Důvodem nedostatku je vleklé sucho, které podle expertů způsobil klimatický jev La Niňa. Ostrovy nepocítily pořádný déšť již více než půl roku, a významnější srážky podle meteorologů nelze očekávat až do prosince.

Potíže se suchem navíc prohlubuje stoupající hladina moře, kterou podle řady odborníků způsobuje globální oteplování. Slaná voda proniká do podzemních zdrojů pitné vody nízko položených ostrovů, takže studně jsou pak nepoužitelné.

Ostrovní území Tokelau je nesamosprávné zámořské teritorium Nového Zélandu, které obývá zhruba 1400 lidí. Zahrnuje tři atoly – Atafu, Nukunonu a Fakaofo. Nedaleké Tuvalu, které se skládá z pěti korálových a čtyř skalnatých ostrovů, má jedenáctitisícovou populaci.

Řada meteorologů připisuje přírodnímu jevu La Niňa odpovědnost za přívalové srážky v Austrálii, jihovýchodní Asii a Americe na přelomu roku 2010 a 2011, ale také za katastrofální vlnu sucha způsobující současný hladomor v oblasti Afrického rohu.