„Vláda chce vystupňovat boj proti teroristické organizaci IS… Tento vládní plán získal velkou podporu mezi politickými stranami v parlamentu," prohlásil Rasmussen. Parlament by měl o vyslání dánských vojáků na Blízký východ hlasovat 1. a 19. dubna, napsala agentura Reuters.

Dánsko se již v roce 2014 připojilo ke koalici zasahující proti Islámskému státu v Iráku. K leteckým úderům proti IS nasadilo sedm stíhaček F-16, loni je ale stáhlo kvůli údržbě. Do akce by se letouny měly vrátit v nadcházejících měsících. Kromě nich má být vyslán také dopravní letoun C130J.

Pozemní jednotka

Mezi 400 členy dánského vojenského personálu, kteří by měli působit v nové irácké a syrské misi, budou prý piloti, vojáci pozemních jednotek a podpůrný tým. Do akce se zapojí do poloviny letošního roku, provádět mají mimo jiné letecké útoky.

Dánské ministerstvo obrany uvedlo, že Dánsko bude mít v Iráku a Sýrii jednu z nejpočetnějších misí v přepočtu na počet obyvatel. Rozšíření mise je reakcí na přímou žádost Francie a Spojených států, uvedl dánský ministr zahraničí Kristian Jensen.

„Neznamená to, že by se dánští vojáci bezprostředně zapojili do bojů. Ale mohou být terčem útoků, takže budou mít široký mandát," řekl šéf dánské diplomacie Jensen.