Spojené státy nasadily své letectvo proti islamistům v Iráku v srpnu. Jako první země se k nim připojila Francie, tento týden schválilo účast v koaličních náletech v Iráku také Nizozemsko. Dnes jednají o nasazení svého letectva do tažení proti ozbrojencům Islámského státu v Iráku Británie a Belgie.

Předsedkyně dánské vlády uvedla, že její kabinet má parlamentní většinu a podporuje nasazení čtyř operačních a tří rezervních letounů společně s 250 piloty a členy podpůrného personálu po dobu 12 měsíců v Iráku. Hlasování poslanců, které by se mělo uskutečnit příští týden, je tak podle Thorningové-Schmidtové pouhou formalitou.

Thorningová-Schmidtová řekla, že ve čtvrtek večer ji o podporu oficiálně požádaly Spojené státy, které koalici proti Islámskému státu vedou. Dánské stíhačky budou operovat pouze v iráckém vzdušném prostoru, nikoli nad Sýrií, dodala dánská premiérka.

Žádná ze zahraničních zemí zatím nemá v úmyslu nasadit na iráckém území své pozemní jednotky. Některé státy, včetně České republiky, ale poslaly silám bojujícím proti Islámskému státu v Iráku zbraně.