„Rozhodnutí soudu bylo jednomyslné. Obžaloba totiž prokázala, že se Madsen dlouhodobě zajímal o vraždění lidí a jejich porcování na kusy,“ citoval britský list The Guardian soudkyni Anette Burkø.

„Jedná se o cynické, plánované sexuální zneužití a vraždu náhodně vybrané ženy, která v souvislosti se svou novinářskou prací vstoupila na palubu ponorky,“ dodala soudkyně.

Madsen dnes dorazil k soudu viditelně nervózní a verdikt soudu si vyslechl se zavřenýma očima a skloněnou hlavou. Během své závěrečné řeči konstruktér prohlásil, že je „opravdu, opravdu zarmoucený z toho, co se stalo. Podle psychologického posudku je však vynálezce „inteligentní muž s psychopatickými rysy a naprostou absencí empatie či pocitů viny“.

Madsenovi dnes začala běžet čtrnáctidenní odvolací lhůta, připomněl The Guardian. Podle tiskových agentur si zločinci odsouzení v Dánsku na doživotí v průměru odsedí ve věznici šestnáct let. 

Švédská novinářka Kim Wall
Dánský proces století: Vynálezci obviněnému z vraždy novinářky hrozí doživotí

Ostře sledovanému soudnímu procesu, který v Dánsku podnítil debatu o násilí páchaném na ženách, ve středu přihlíželo 150 novinářů z patnácti světových zemí. Soud pro ně dokonce musel připravit speciální místnost, do níž bylo líčení živě přenášeno. 

Za Madsenem se třicetiletá švédská novinářka Kim Wallová kvůli připravované reportáží vydala loni v srpnu. Osmnáctimetrový Nautilus, jehož dánský vynálezce postavil v roce 2008, byl totiž považován za největší soukromou ponorku na světě.

Z demonstrační plavby se ale Wallová nikdy nevrátila. Bezhlavé torzo jejího těla bylo koncem srpna nalezeno na dánském pobřeží. Přibližně o dva měsíce později objevila policie v pytlích ukrytých jižně od Kodaně i novinářčinu hlavu, nohy a oblečení.

Ponorka Nautilus postavená Dánem Peterem Madsenem
Madsen byl obžalován z vraždy, oznámilo dánské státní zastupitelství

Její pitva prokázala celkem čtrnáct poranění v oblasti genitálií, což podle dánské prokuratury svědčí o sexuální povaze činu. Příčinu úmrtí nešlo určit s jistotou, ale její plíce vykazovaly rysy mechanického dušení, jež mohlo nastat při podřezání nebo udušení oběti. 

Sedmačtyřicetiletý vynálezce několikrát změnil své výpovědi a postupně nabídl tři verze příběhu, údajně v zájmu novinářčiny rodiny. Podle jeho poslední verze zemřela Wallová proto, že se uvnitř podomácku vyrobeného plavidla nadýchala oxidu uhelnatého.

Původně přitom tvrdil, že novinářku vysadil živou u dánských břehů, následně, že ji nešťastnou náhodou zabil těžký poklop ponorky. 

Státní zastupitelství již dříve uvedlo, že Madsen čin chladnokrevně naplánoval. Bezprostředně předtím, než s Wallovou vyrazil na demonstrační plavbu, totiž na internetu hledal video s klíčovými slovy „stětí“, „dívka“ a „utrpení“. Ve svém počítači měl také videa s mučením žen.

Soukromá ponorka Nautilus vynálezce Petera Madsena
Je mrtvá, pohřbil jsem ji do moře, řekl o nezvěstné novinářce vynálezce ponorky