"Rozhodli jsme se svolat toto shromáždění, abychom dali najevo nesouhlas s jednáním pana premiéra Babiše. Myslíme si, že nás hodně poškozuje zvlášť v téhle zemi a v tomhle městě nám kazí jinak dobrou pověst naší republiky," řekla novinářům jedna z organizátorek Zuzana Pilzová. Na svolání demonstrace se mladá žena na mateřské dovolené podílela kvůli tomu, co vnímá jako premiérovy snahy zasahovat do nezávislosti české justice, nabourávání právního státu a "dlouhodobé systematické zneužívání evropských dotací".

Demonstrace za demisi Andreje Babiše a Marie Benešové na Václavském náměstí 4. června 2019.
Chystaná demonstrace na Letné má být nejdražší v historii. Bude stát 1,5 milionu

Problémy se střety zájmů v souvislosti s dotacemi, na které ukázaly nedávné předběžné auditní zprávy Evropské komise, Babiš odmítá a hovoří o kampani proti své osobě a proti České republice. O postupu komise chce údajně ve čtvrtek před summitem EU hovořit přímo s předsedou komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Účast europoslanců

Na demonstraci vystoupila lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová a čerstvý pirátský člen EP Mikuláš Peksa. Spolu s nimi přítomné z pódia na náměstí v blízkosti evropských institucí oslovil například někdejší nizozemský poslanec za Zelené Bart Staes. Ve svém vystoupení upozornil nejen na údajné Babišovy střety zájmů v souvislosti s dotacemi pro Agrofert, ale také na to, že samotná Evropská komise ve věci podle něj postupovala velmi pomalu a liknavě. "Můj vzkaz českým občanům zní - bojujte dál, máte naprostou pravdu a musíme čelit způsobu, kterým Babiš a česká vláda na zjištění auditu reaguje," prohlásil Staes.

"Nebaví mne být součástí té firmy, nebaví mne nespravedlnost páchaná na české společnosti a papaláši s podivnou minulostí ve funkcích a konstantní výsměch do obličeje občanům," řekl ve svém vystoupení hokejový brankář a odborník na telekomunikační technologie Martin Hrdlička, který v Belgii žije řadu let.

Organizátoři dnešní bruselský protest, který asi po dvou hodinách ukončila česká hymna, svolali přes sociální sítě samostatně, svou akci ale následně zkoordinovali se spolkem Milion chvilek pro demokracii. Ten opakovaně pořádá protestní akce v Praze i po celé ČR a na neděli plánuje velkou demonstraci na pražské Letné.

Premiér Andrej Babiš
Babišovi hrozí žaloba. Transparency International žádá omluvu