Policie demonstranty tloukla obušky a použila proti nim slzný plyn. Podle úřadů bylo třeba ošetřit sedm desítek osob s popáleninami, zlomeninami a dalšími zraněními. Zatčeno bylo celkem 165 lidí. "Šestadvacet z nich zůstalo ve vazbě, zbylí byli propuštění," řekl AFP policejní důstojník.

Nepokoje souvisejí s událostí ze 17. července, kdy skupina ozbrojených útočníků napojená na radikální opozici obsadila policejní stanici v Jerevanu, zabila přitom policistu a čtyři zranila.

Dnes odpoledne přišel o život další policista. "Jeden odstřelovač zahájil z komisariátu palbu a zabil policistu… který seděl v autě 350 až 400 metrů daleko," citovala AFP mluvčího policie.

Ultimátum

Bezpečnostní síly nedlouho předtím daly ozbrojencům ultimátum, aby do 17:00 místního času (15:00 SELČ) složili zbraně a vzdali se. Pohrozily přitom, že pokud tak neučiní, policie proti nim zasáhne.

"Všechny rozumné možnosti klidného vyřešení byly vyčerpány. Dali jsme členům této ozbrojené skupiny čas do 17:00, aby se vzdali a odevzdali zbraně. V opačném případě mají speciální síly právo zahájit palbu," sdělila policie v prohlášení.

Ozbrojenci ale ultimátum ignorovali. Podle AFP se po uplynutí stanoveného termínu ozvalo jen několik jednotlivých výstřelů, než opět nastalo ticho.

Útočníci po týdnu držení přepadené stanice propustili na svobodu všechna rukojmí, včetně zajatých policejních velitelů, nicméně na stanici zůstali a požadovali osvobození opozičního předáka Žirajra Sefiljana, demisi prezidenta Serže Sargsjana a vytvoření nové vlády. Od středy drží jako nové rukojmí tři zdravotníky, kteří šli na policejní stanici ošetřit zraněné.

Jeden z ozbrojenců v pátek novinářům řekl, že úřady se je zřejmě chystají přepadnout a pravděpodobně chtějí nad stanici vyslat bezpilotní letouny - drony schopné nést výbušniny.

Sefiljan, k němuž se útočníci hlásí, stojí v čele opoziční skupiny, která podle analytiků nemá v zemi příliš velkou podporu. Bývalý vojenský velitel byl v červnu zadržen za nezákonné držení zbraní a podněcování nestability. Loni byl krátce zadržen kvůli pokusu o státní převrat, ale byl osvobozen. V roce 2006 byl zatčen a uvězněn na 18 měsíců kvůli výzvám k násilnému svržení vlády.