„Mír! Ne násilí!" skandovali demonstranti. V někdejší vládní čtvrti také volali po okamžitém nastolení demokracie v bývalé britské kolonii. „Můžete vidět, že lidé se chovají pokojně, a ne v jako jiných zemích, kde zapalují a ničí auta," řekl AFP šestatřicetiletý Chris Ng. „Nestojíme o revoluci. Chceme jen demokracii," řekl AP sedmnáctiletý studentský vůdce Joshua Wong. „Doufáme, že nedojde k násilnostem. Bylo by nešťastné, kdyby hnutí skončilo krveprolitím," do­dal.

Demonstranti vyčítali policii, že je neochránila a že si vůči útočníkům počínala pasivně, na rozdíl od předchozích tvrdých zasáhů proti demonstrujícím studentům. Mezi útočníky prý také bylo hodně přistěhovalců z Číny. „Táhněte domů," vykřikovali někteří demonstranti na adresu svých odpůrců.

Obvinění zadržených

„Milujeme Hongkong!" a „Podporujeme policii," odpovídaly šiky přívrženců pekingské vlády. „Studenti se teď snaží ovládnout vládu. Kdyby nepokoje vypukly na Wall Street v Americe, netolerovali by to," stěžoval si muž, který se představil jen jako Jackie.

Nové střety vypukly v pátek a následně vůdci prodemokratických protestů, které se dosud odehrávaly převážně v poklidu, odvolali kvůli násilnostem souhlas s rozhovory s vládou. Policii trvalo několik hodin, než nad nepřehlednou situací získala kontrolu. Zraněno bylo nejméně 12 civilistů a šest policistů.

„Situaci nebylo snadné zvládnout. Měli jsme co do činění s tisícovkami lidí," poznamenal zástupce policejního náčelníka ke snaze udržet od sebe demonstranty a jejich odpůrce.

Policie obvinila zadržené z nezákonného shromažďování, násilí na veřejnosti a útoků. Tvrdí také, že osm z nich má kriminální minulost v triádách, tedy čínských zločineckých organizacích, či jiných formách organizovaného zločinu.

Úřady popřely jako „zcela vylhaná" nařčení, že by na rozprášení demonstrantů nasadily pouliční gangy a čínskou mafii, která v Hongkongu prý čile investuje do nemovitostí a finančnictví.

Výzva k obyvatelům a policii

Demonstranti vyzvali obyvatele zvláštní čínské oblasti, kterou někdejší britský Hongkong je, aby se k nim přidali. Vyzvali rovněž policii, aby pomáhala s ochranou jejich táborů.

„Vládá žádá vyklizení ulic. Obracíme se na všechny obyvatele Hongkongu, aby se okamžitě připojili k obraně našich pozic a k boji až do samého konce," uvedli aktivisté v prohlášení. Chtějí také, aby policie zakročila proti viníkům násilností.

Demonstranti blokují část města od minulého pátku a dali vůdci Hongkongu Leung Čchun-jingovi lhůtu do čtvrteční půlnoci, aby odstoupil. V opačném případě pohrozili obsazením vládních budov. Leung rezignovat odmítl, ale nabídl jednání, která by měla se studenty vést představitelka místní vlády Carrie Lamová. Ta dnes prohlásila, že začala rozhovory připravovat, a zároveň vyjádřila obavy z chaosu v ulicích. Organizátoři protestů na jednání zprvu přistoupili s tím, že dál trvají na Leungově demisi. Kvůli násilnostem ale pak svůj souhlas stáhli. Další vývoj zůstává podle AP nejasný.

Volba duchovního vůdce

Cílem demonstrací je zrušení kontroverzní volební reformy, kterou vydala centrální vláda v Pekingu. Hongkong se před 17 lety vrátil pod čínskou správu s tím, že mu bude zaručena vysoká míra autonomie a svobod. Peking ale v srpnu odmítl požadavek obyvatel Hongkongu, aby si v nadcházejících volbách v roce 2017 směli svobodně zvolit budoucího vůdce. Čínská vláda uvedla, že kandidáty musí nejprve nominovat a schválit většinou hlasů speciální výbor a až pak o nich budou moci hlasovat voliči. Nominováni budou přitom jen dva či tři uchazeči.

Peking v obavě z „demokratické nákazy" nechal zatknout desítky aktivistů po celé Číně. Mezi zadrženými je i básník Wang Cang, známý verši o vražedném potlačení demokratického hnutí na náměstí Nebeského klidu v roce 1989.