Je mezi nimi i student Nikolaj, který ale s prezidentem souhlasí. Demonstruje z jediného důvodu. „Přišel jsem, protože jsem potřeboval peníze na dárek,“ říká agentuře DPA.

Doby, kdy Ukrajinci vyšli spontánně během tzv. oranžové revoluce do ulic, jsou pryč. Naopak znechucení běžných lidí politikou dosáhlo takové úrovně, že mnozí demonstrují jedině za peníze, píše DPA.

Zklamali je vůdci tehdejší revoluce a nevěří příliš ani současné garnituře v čele s Janukovyčem. Z najímání placených brigádníků, kteří vylepšují řady nespokojenců při nejrůznějších protestech, se tak stal výhodný byznys.

Zničující vliv

Zejména na sociálních sítích se to inzeráty jen hemží. Personální agentury hledají „herce“ na demonstrace úplně otevřeně. Některé firmy se dokonce na toto podnikání specializují a v kancelářích mají dlouhé seznamy kontaktů, na něž mohou zavolat.

Počet profesionálních demonstrantů, kteří se nechávají za pár hřiven najmout a protestují pak proti čemukoli a komukoli, se rychle rozrůstá. Jak takový nábor vypadá? Zájemce zve na místo setkání SMS zpráva: „Zítra na náměstí Nezávislosti. Práce od 10 do 13 hodin. 40 hřiven (asi sto korun).“ Chodí hlavně studenti, nezaměstnaní a důchodci.

„Připněte si barevnou nálepku, pak na vás budu moct líp vidět,“ instruuje příchozí supervizor z agentury. Pak je řadí do pětistupu a ještě jim přiděluje vlajky. A jde se. Jedno proti komu.

Na ukrajinskou politiku má tahle praxe ničivý vliv. „V téhle chvíli jsou v podstatě všechny politické manifestace placené,“ tvrdí další z pravidelných statistů Igor.

(jhr, čtk)