Majitelkou kohouta je místní umělkyně, zpěvačka Corinne Fesseauová, přezdívaná Piaf z Oléronu. Její dvouletý chráněnec ráno co ráno vítá nový den hlučným kokrháním. Což se už dlouhou dobu nelíbí majiteli nemovitosti, která sousedí se zpěvaččiným domem.

Ten si stěžuje, že ho ranní kokrhání ruší, umělkyni hrozí žalobami.

Sesuv půdy ve Švýcarsku
Švýcarské údolí zasáhl obří sesuv půdy, pohřešuje se osm lidí

Majitelka ptáka se od letošního června snažila zmírnit hlasitost kohoutova kokrhání. Na noc kohouta zavírá do kurníku, aby ráno neviděl první denní světlo. Kurník navíc obložila několika vrstvami papírových kartónů od vajíček jako zvukovou izolaci. Kohout přesto kokrhá.

Zpěvačka před nedávnem dostal první soudní upozornění, že Mauricovo kokrhání „představuje pro lidi v okolí zdravotní riziko“. Což vyvolalo nebývalou solidaritu nejen u místních přívrženců dvouletého kohouta. Jeho majitelka zorganizovala petici, ke které se již připojilo přes 32 tisíc lidí. Přitom ostrov sám má jen dvacet tisíc obyvatel.

Ilustrační foto
V Egyptě řádili překupníci s lidskými orgány. Na dračku šly ledviny

„Narodila jsem se a žiju na ostrově Oléron. Měli jsme kurník už dávno předtím, než nám za humny postavili rezidenci,“ píše v petici. Majitel podle ní přijíždí na ostrov jen zřídka, byl zde údajně jen třikrát za dobu, kdy tu jeho dům stojí. Nikdo jiný z okolí si podle Corinne Fesseauové na kohoutí „zpěv“ nestěžoval.

 „Kokrhání kohouta, to je život na vesnici,“ napsal jeden z fanoušků k petici za Mauriceovo právo kokrhat. Další kohoutovi zastánci argumentují tím, že vesnické zvuky jsou mnohem lepší než městský hluk a občasní návštěvníci a rekreanti by se měli venkovskému způsobu života přizpůsobit.

Slavný britský detektiv Sherlock Holmes inspiroval filmaře k natočení mnoha detektivek.
Utajená vila z „Sherlocka Holmese“ u Vyborgu slouží jako Putinovova dača

Na obranu vesnického živočicha se dokonce konal průvod jeho příznivců. Starosta obce Saint-Pierre d'Oléron Christophe Sueur slíbil, že ptáka bude chránit. „Pokud bychom přijali zákon na jeho ochranu, byl by to jistě první zákon na obranu kohouta,“ řekl zpravodaji serveru France Bleu. „Kohoutí píseň je součástí venkovského života a tím, že bráníme kohouta, bráníme i náš životní styl,“ říká starosta.