"Odmítáme přijmout rozmístění letounů Osprey, které se ukázaly jako nebezpečné," prohlásil starosta okinawského Ginowanu Acuši Sakima. Právě na ginowanské základně by letouny Osprey měly být umístěny. "Kdo bude odpovědný za to, když havarují v obydlených oblastech?"

Stroje MV-22 Osprey s překlopnými rotory, které mohou startovat a přistávat svisle jako vrtulníky, mají nahradit starší dvourotorové helikoptéry Boeing Vertol CH-46. Mnozí Japonci jsou ale znepokojeni nehodami, které Osprey v posledních měsících potkaly. Tyto letouny v letošním roce havarovaly v Maroku a na Floridě. Před týdnem se stal další incident v Severní Karolíně v USA, podle armády však šlo o "bezpečnostní přistání".

Spojené státy nasazení letounů Osprey obhajují a tvrdí, že s nimi mají výborné zkušenosti z Iráku a Afghánistánu. Zároveň připomínají, že mohou létat rychleji a nést těžší náklady než CH-46.

Nejnovější plány USA také znovu rozdmýchaly debatu o rozsáhlé americké vojenské přítomnosti na Okinawě. Více než polovina z 50.000 amerických vojáků rozmístěných v Japonsku slouží právě na tomto ostrově.