Více než dvě desítky dalších mezinárodních organizací zdravotníků Mugabeho jmenování šokovalo. Vydaly společné prohlášení, podle kterého má za sebou třiadevadesátiletý černošský politik dlouhý rejstřík porušování lidských práv v zemi. Jejich zástupci se pokoušeli delegáty světového shromáždění WHO od volby kontroverzního diktátora varovat. Marně.

V roce 2008 vydala organizace Lékaři pro lidská práva zprávu popisující totální kolaps zimbabwského zdravotního systému. Za hlavního původce krize přitom označila práva Mugabeho. „Vláda Roberta Mugabeho je odpovědná za dramatický obrat v dostupnosti potravin, čisté vody a základní zdravotní péče pro populaci Zimbabwe,“ konstatovala organizace.

Zimbabwský prezident Robert Mugabe s chotí a dcerou u voleb.
Manželka diktátora Mugabeho se trestu vyhne, Jižní Afrika jí chce dát imunitu

Podle ní Mugabeho režim zneužil všechny prostředky včetně politizace zdravotnictví k tomu, aby se udržel u moci. Zavřel proto některé zdravotnické školy a nemocnice, zdravotnický personál se stal terčem bití. Generální ředitel WHO přesto Zimbabwe popsal jako „zemi se všeobecnou dostupností lékařské péče, pro jejíž politiku je zdravotnictví jedním z ústředních témat“.  

Navzdory mezinárodním sankcím vládne Mugabe bývalé obilnici Afriky již tři desítky let. Je tak nejdéle panující neurozenou hlavou státu na světě.  

Světová zdravotnická organizace je jednou z nejdůležitějších agentur OSN. Úkolem jejího velvyslance dobré vůle je upozorňovat na celosvětové problémy. Reálné pravomoci spojené s touto funkcí jsou nicméně značně omezené.

Ilustrační foto
WHO doporučila vládám uvalit zvláštní daň na slazené nápoje