Během své teprve třetí tiskové konference za deset let Singh prohlásil, že Gándhí - následník indické politické dynastie Néhrú-Gándhí - má nejlepší kredit, aby se stal příštím vůdcem vládní strany Indický národní kongres (INK) a premiérem. Singhovi je 81 let a nepředpokládalo se, že by se pokoušel o zisk dalšího mandátu.

Třiačtyřicetiletý Ráhul Gándhí vstoupil do politiky v roce 2004, kdy se stal poslancem za stát Uttarpradéš. Mandát pro něj uvolnila jeho matka, šéfka INK Sonia Gándhíová. Ráhul je synem Rádžíva Gándhího a vnukem Indiry Gándhíové, kteří se oba v premiérské funkci stali oběťmi atentátů. Jeho pradědeček Džaváharlál Néhrú byl prvním ministerským předsedou Indie po získání nezávislosti v roce 1947.

Odborná průprava?

Mnozí straničtí funkcionáři upozorňují, že syn Sonii Gándhíové nemá dostatečnou odbornou průpravu, nezastával totiž dosud žádný vládní post. Stoupenci Ráhula Gándhího naopak argumentují, že se v uplynulých letech staral o vnitřní upevnění strany a řídil její volební kampaň ve státech Bihár a Uttarpradéš.

Situace INK před volbami, které se mají konat v květnu, není příliš optimistická. Jejím hlavním soupeřem bude opoziční Indická lidová strana (BJP), která INK porazila ve všech posledních státních volbách.