Pokud akce proběhne, půjde o diplomaticky nejdůležitější politickou návštěvu od příletu amerického prezidenta Baracka Obamy.

O jejím významu svědčí fakt, že pokud by americký prezident Donald Trump z nějakých důvodů nemohl vykonávat svůj úřad a kdyby ho nedokázal zastoupit ani viceprezident Mike Pence, stal by se hlavou státu v souladu s americkou ústavou právě osmačtyřicetiletý předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan.

Předseda Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Paul Ryan.
Šéf Sněmovny reprezentantů Kongresu USA navštíví Prahu koncem března

Předseda české sněmovny Radek Vondráček (ANO) uvedl, že Ryan by měl do Prahy s velkou pravděpodobností přiletět v neděli 25. března. V současnosti se prý ladí detaily programu, který bude mít kromě soukromého také oficiální charakter.

Uvažuje se o tom, že by přední politik mohl vystoupit v úterý 27. března před poslanci v parlamentu. V České republice by měl strávit s rodinou přibližně týden.

Republikánský kongresman Paul Ryan.
Ryan označil za "směšnou" spolupráci s Obamou na reformě imigrace

Při prezidentské kampani v roce 2016 na sebe Paul Ryan upozornil tím, že se od kandidáta republikánské strany Donalda Trumpa otevřeně distancoval.

Jeho příznivcem nebyl nikdy, k tomuto kroku ho však přimělo teprve zveřejnění nahrávky z roku 2005, na níž se Trump hanlivým způsobem vyjadřuje o ženách.