"Poslední události v Makedonii působily jako zátka a nyní máme několik tisíc uprchlíků, kteří přicházejí do Srbska z Makedonie," řekl AFP Davor Rako z Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v Preševu na jihu Srbska. Srbský komisař pro záležitosti uprchlíků Vladimir Cucić dnes odhadl, že do země budou v následujících týdnech přijíždět odhadem 2000 až 3000 uprchlíků denně. Celkem podle něj Srbsko za letošek registrovalo už 90.000 migrantů.

Makedonie minulý čtvrtek zablokovala hranici s Řeckem, aby zabránila nekontrolovanému proudění běženců z Řecka, kam od počátku roku dorazilo více než 160.000 běženců. Blokádu o víkendu ukončila. Do země tak jen během dneška podle AFP vstoupily po malých skupinách stovky uprchlíků. V táboře u města Gevgelija na jihu Makedonie v neděli asi tisícovka migrantů čekala na vlak, aby je odvezl k hranicím se Srbskem; dalších 450 zamířilo stejným směrem autobusy.

Situace na hraničním přechodu Gevgelija je dnes klidná, uvedli v tiskové zprávě tamní pracovníci organizace na ochranu lidských práv Amnesty International. Na nádraží čeká na další vlakové spoje jen asi stovka běženců.

Sedm tisíc Syřanů přišlo během víkendu

Rako upřesnil, že 2000 běženců přešlo přes hraniční přechod Miratovac, kde srbské úřady a UNHCR zřídily přijímací středisko. Už o víkendu sem dorazilo z Makedonie více než 7000 uprchlíků, převážně ze Sýrie. Naproti tomu přijímací centrum v Preševu je dnes téměř prázdné - srbské úřady odtamtud v noci na dnešek převezly uprchlíky v 70 autobusech do Bělehradu. Tam dnes začalo fungovat informační centrum, kde je migrantům k dispozici právní pomoc, překladatelé a přístup k internetu.

"Bylo těžké zůstat doma, když tam není pro mé děti budoucnost. Přišel jsem o práci, o vše. Jsem inženýr, má žena je učitelka. Nemáme žádné příjmy, žádnou práci, nic," řekl třicetiletý Talál poté, co dnes dopoledne překročil makedonsko-srbskou hranici.

Jakmile uprchlíci získají na srbských hranicích potřebné dokumenty, dovolující zůstat 72 hodin v Srbsku, pokračují v cestě na sever k hranicím s Maďarskem, odkud nejčastěji míří do Německa, Nizozemska, Norska či Švédska.