Šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová sdělila, že příměří velmi vítá a že všechny strany, jichž se dohoda týká, musejí zajistit plnění. Vyzvala také OSN, aby připravila návrh politického převzetí moci v Sýrii pro mírové rozhovory, které mají být podle Mogheriniové obnoveny.

Ministři zahraničí USA a Rusko v pátek dohodli ukončení bojů počínaje pondělním večerem. Po původních dvoudenních úvodních fázích má následovat několikadenní prodloužení a po něm pak zřízeno americko-ruské centrum koordinace bojů proti teroristickým skupinám. Syrské letectvo se má zdržet náletů na teroristy a členové tak zvaných umírněných opozičních oddílů se mají jasně vymezit a odejít z míst, kde působí také teroristé. USA a Rusko by pak měly začít sdílet informace o pozicích skupin, jež obě země považují za teroristické.

Podpora Ankary

Turecké ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení oznámilo, že Ankara dohodu o ukončení násilí podpoří a že bude usilovat o politické řešení krize. Turecká armáda od konce srpna operuje na syrském území. Turecko se také domnívá, že zvlášť důležité je zastavit boje v okolí města Halab, kde nastala obtížná humanitární situace. Ankara chce prostřednictvím OSN pomoci s humanitárním zásobováním.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson vyzval Rusko, aby použilo všechen svůj vliv a zajistilo, aby syrská vláda příměří plnila. „Nyní je důležité, aby režim v Damašku splnil své povinnosti. Vyzývám Rusko, aby použilo svůj vliv a zajistilo to. Souzeni budou výhradně za své činy," sdělil Johnson v prohlášení.

Dohodu u příměří uvítal také šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier, který vyzval všechny aktéry konfliktu v Sýrii a celém regionu, aby zastavili boje.