Odpověď přijde do půl hodiny. „Nutně jsou potřeba 
v Lipské ulici." Sociální sítě 
a internet se během letošních záplav staly pro Němce nepostradatelným nástrojem pro organizování dobrovolníků. Ti často jezdí do postižených míst i ze vzdálených měst.

„Jsem z Berlína a chci přijet pomáhat do Drážďan. Můžu se k někomu přidat?" ptá se jeden z přispěvatelů. „Vyrážíme asi za hodinu, máme dvě volná místa," zní rychlá odpověď.

Různorodá nabídka pomoci přitom nezahrnuje jen vlastní ruce nebo materiál, ale také jídlo, ubytování nebo dočasnou starost o zvířecí mazlíčky pro postižené lidi.
Na zasažených místech jsou samozřejmě k vidění i politici, což list Süddeutsche Zeitung okomentoval jako „holínkovou politiku".

Preventivně bez proudu

Zatímco bavorský premiér Horst Seehofer začal s objížděním zaplavených míst 
v pondělí, jeho levicový vyzývatel Christian Ude nechal holínky doma. „O jednoho míň, co překáží," poznamenal uštěpačně list. Drážďany, které z Česka očekávají příval povodňové vlny po Labi, už 
v noci na včerejšek evakuovaly více než šest set lidí 
a v některých částech města je preventivně vypnutá elektřina.

„Hladina stoupá pomalu, ale neustále," prohlásila včera drážďanská mluvčí Heike Grossmannová. Labe se zde přiblížilo úrovni 8,3 metru, normálně má dva metry. Kulminace se však očekává až dnes kolem devíti metrů.

Úřady nicméně včera vyloučily, že by hladina mohla dosáhnout úrovně 9,4 metru jako při katastrofálních povodních v roce 2002.
Nejvyšší stupeň povodňového nebezpečí platil v braniborském městečku Herzberg, kde se protrhl 20metrový úsek hráze, a v saském městě Halle výška řeky Sála překonala rekord starý 400 let. Řeka tam přitom nadále stoupala.

Naopak v zatopeném Pasově začala voda pomalu opadávat, přestože je hladina Dunaje oproti normálu stále o pět metrů vyšší. „Z katastrofy se pomalu stávají povodně," okomentovala situaci mluvčí bavorského města na soutoku tří řek. V Rakousku, Slovensku a Maďarsku se na kulminaci Dunaje teprve připravují.
„Bariéry pořád nestačí, některé se už protrhly. Musíme je dál zvyšovat a opravovat. Pracujeme tu už pět dní a posledních 40 hodin jsme prakticky nespali," popsal stanici Deutsche Welle dramatickou situaci šéf hasičského týmu pracujícího poblíž Vídně Peter Dussman.

Rakouská metropole, která do protipovodňových zábran 
v posledních 11 letech investovala velké peníze ale věří, že bez úhony přečká i dnešek, kdy by měla řeka dosáhnout maxima. Vídeň před velkou vodou navíc chrání systém kanálů zvaný Nový Dunaj, 
i tak již voda zaplavila přístavy Albern a Lobau. Dál zůstává zatopené i historické město Melk.

První oběť

Bratislava očekává nejhorší situaci ve čtvrtek odpoledne. Předpokládá však, že ji ochrání nové bariéry. Na Slovensku má povodeň zřejmě první oběť, záchranáři našli v Dunaji u Gabčíkova na jihu země lidské tělo. V Bratislavě zatím nikoho neevakuovali, uzavřené jsou pouze silnice do okrajové části města Devín a jedno divadlo u nábřeží preventivně zavřelo. „Jestli bude Dunaj kulminovat na výšce 10,2 metru, jak tvrdí vodohospodáři, město zaplavené nebude," vzkázal prostřednictvím slovenského webu HN primátor města Milan Ftáčik.

V Maďarsku očekávají nejkritičtější situaci během víkendu a v pondělí. Dva luxusní hotely ležící na Markétině ostrově v centru Budapešti už přestěhovaly hosty do bezpečí a část veřejné dopravy nefunguje. Podobně jako v Praze nelze vyloučit uzavření některých úseků metra, vzkázala tamní radnice.