Svědek Alex Cifuentes, který sám sebe popsal jako tehdejší Guzmánovu pravou ruku, před soudem v newyorském Brooklynu uvedl, že Peña Nieto původně požadoval dokonce 250 milionů dolarů, tedy více než 5,6 miliardy korun. Úplatek měl bývalý prezident přijmout v říjnu 2012 v období, kdy byl po svém zvolení čekatelem na prezidentskou funkci.

Na americký konzulát v Guadalajaře zaútočili granáty
Americkým konzulátem v Mexiku otřásl výbuch. Útočit mohl drogový kartel

„Obvinění kolumbijského pašeráka drog z New Yorku jsou falešná, hanlivá a absurdní,“ napsal na twitteru bývalý prezidentův šéf personálu Francisco Guzmán a dodal, že vláda v té době „vypátrala, zadržela a vydala“ mexického kriminálního bosse ke stíhání. Se samotným Peñou Nietem se reportérům agentury Reuters spojit nepodařilo, v minulosti však přijímání úplatků popřel.

Rozpory ve výpovědích

Jednašedesátiletý El Chapo byl do Spojených států amerických vydán v roce 2017 na základě obvinění, že jako vůdce kartelu Sinaloa organizoval pašování kokainu, heroinu a dalších drog do USA. Cifuentesovo svědectví je jedním z nejzávažnějších, které se v rámci procesu, zahájeného již loni v listopadu, objevily. Až doposud se před soudem hovořilo zejména o případech korupce na nižších úrovních.

Pravá ruka drogového bosse před soudem dosvědčila i další komunikaci mezi Guzmánem a Peñou Nietem, ve které měl mexický prezident zločince informovat, že již není nutné, aby žil v utajení.

Mexiko vydalo USA narkobarona Joaquína Guzmána.
Jeden z nejdražších procesů v dějinách. V USA začal soud s dealerem Guzmánem

Guzmánův obhájce Jeffrey Lichtman však před soudem zpochybnil nekonzistentnost Cifuentesových výpovědí. Svědek totiž již před rokem žalobcům sdělil, že si výší úplatků není jistý. Lichtman již na úvod soudního řízení uvedl, že Peña Nieto sice úplatky přijímal, ovšem od jiného drogového bosse jménem Ismael Zambada, který je skutečným vůdcem kartelu a snaží se vinu převést právě na Guzmána.

Pád stoupající hvězdy

Peña Nieto byl mexickým prezidentem od prosince 2012 do listopadu loňského roku. Zpočátku byl podle agentury Reuters „stoupající hvězdou“ dominantní mexické Institucionální revoluční strany a před svým zvolením působil jako guvernér nejlidnatějšího mexického státu México.

V únoru 2014 se sice mexickým úřadům podařilo El Chapa dopadnout, Guzmán však o 17 měsíců později uprchl více než kilometr a půl dlouhým tunelem, který byl prokopán přímo do jeho vězeňské cely. Již druhý útěk drogového bosse poškodil důvěryhodnost vlády i prezidenta a závěr jeho funkčního období již provázely skandály v souvislosti se střety zájmu, narůstající zločinností a upadající ekonomikou.

V roce 2018 pak podle zákona o druhé zvolení usilovat nemohl, jeho strana však ve volbách utrpěla zdrcující porážku a novým prezidentem se stal levicový kandidát Andrés Manuel López Obrador. 

Mexická vláda rozpustila policii v Acapulcu. Bezpečnost zajistí armáda
Infiltrace drogovými kartely. Mexická vláda rozpustila policii v Acapulcu