Podle průzkumů se stal vítězem debaty. Kandidáti odpovídající na otázky lidí z publika se střetli třeba ohledně daní, zaměstnanosti či situace v Libyi.

Obama měl z debaty více, když déle mluvil. Získal pro sebe 44:04 minuty oproti 40:50 u Romneyho. Podle průzkumu stanice CNN mezi nerozhodnutými voliči byl i vítězem debaty, když ho za něj označilo 37 procent respondentů. Bývalý massachusettský guvernér Romney byl vítězem podle 30 procent. Třetina respondentů pak výsledek debaty vnímala jako nerozhodný. Průzkum stanice CNN celkově ukázal, že Obama porazil Romneyho v poměru 46 ku 39 procentům.

Obama na rozdíl od první debaty v Denveru na začátku října Romneymu vracel každý útok a nenechával mu už volný prostor. Republikánovi například vyčetl, že myslí jen na bohaté, anebo že ze svého multimilionového majetku odvádí příliš málo. V závěrečném projevu Romneymu připomenul jeho slova o tom, že 47 procent Američanů de facto parazituje na státním rozpočtu. Sám se označil za obhájce všech obyvatel Spojených států a požádal o další čtyři roky v Bílém domě.

Náprava rozpočtu

Během debaty, jíž v rozporu s původními plány dominovala domácí témata, rovněž silně kritizoval republikánovy plány na nápravu rozpočtu. Podle Obamy matematicky nesedí a jsou příliš vágní. Prezident svému soupeři připomněl, že jako svého času úspěšný investor by takový záměr určitě odmítl. „Takto kusý projekt byste nepřijal, a stejně tak by ho neměli přijímat Američané," řekl. Romney ale namítl, že má s nápravou rozpočtů dlouholeté zkušenosti.

Republikánský kandidát měl pravděpodobně nejsilnější okamžik v debatě, když Obamovi vytknul špatný stav ekonomiky. Voličům řekl, že pokud současného šéfa Bílého domu znovu zvolí, čeká je jen to, co už znají. Pokud se ale rozhodnou pro nové jméno v Bílém domě, čeká je prosperita a obrat k lepšímu. Romney je chce zajistit díky svým zkušenostem z podnikání, ale třeba i z pořadatelského výboru olympijských her v Atlantě.

Bývalému guvernérovi naopak nevyšel útok u tématu, kde měl podle očekávání mít silnou pozici. Šlo o útok teroristů v Libyi z 11. září letošního roku, při němž zahynul americký velvyslanec Christopher Stevens a další tři Američané. Bílý dům několik týdnů čelí kritice republikánů, že útok zpočátku špatně vyhodnotil, podával o něm zavádějící informace a že se nedostatečně postaral o bezpečí amerických diplomatů.

Obama ale ostře odmítl, že by jeho administrativa v tomto případu brala politické ohledy na nálady voličů. Takové názory označil za urážlivé. Za zavádějící pak označil Romneyho tvrzení, že útok hned zkraje nepopsal jako terorismus. Dala mu přitom za pravdu i moderátorka debaty Candy Crowleyová, a republikán tak překvapivě ztratil půdu pod nohama, když na situaci nedokázal pohotově reagovat.

Mnoho slovních výměn

Debata na Hofstrově univerzitě v Hempsteadu ve státě New York byla mnohem intenzivnější než předchozí denverská. Kandidáti nestáli za řečnickými pulty, ale seděli na židlích, ze kterých vstávali při odpovědích voličům nebo reakcích na vyjádření soupeře. Diskuse tak přinesla mnoho živých slovních výměn, kdy Obama s Romneym stáli blízko sebe. Obviňovali se při nich nezřídka z nepravd.

Došlo třeba ale i na jejich penze. Romney se v jednu chvíli snažil Obamu přimět k přiznání, že v jeho investičním portfoliu na důchod jsou i investice do čínských firem. „Pane prezidente, díval jste se na svou penzi?" zeptal se. „Na penzi se nedívám. Není tak velká jako vaše, tak mi to nezabere moc času," opáčil mu s úsměvem šéf Bílého domu.

Večer patřil Obamovi

Podle analytiků Romney rozhodně nezaznamenal takový debakl, jaký utrpěl Obama v předchozí debatě z 3. října, ale večer patřil tentokrát Obamovi. „Řekl bych, že je to jasné vítězství pro Obamu. Každopádně by stěží mohl někdo prohlásit, že debatu vyhrál Romney," konstatoval Tobe Berkovitz, který na Bostonské univerzitě vyučuje komunikaci.

Také další analytici vyjádřili přesvědčení, že Obama zvýšil svým razantním vystoupením své šance na znovuzvolení, i když Romney o možnost získat prezidentské křeslo debatou nepřišel. „Není to tak, že by byl Romney horší – ale Obama byl o hodně lepší," řekl Robert Lehrman, bývalý autor projevů demokratického viceprezidenta Alberta Gorea.

Tato skutečnost se také projevila v bleskových průzkumech veřejného mínění bezprostředně po debatě, které napovídají Obamovo vítězství ve volbách. V průzkumu agentury Reuters dnes Obama vedl před Romneym o tři procentní body.

Po debatě na Hofstrově univerzitě se oba kandidáti střetnou už jen jednou. Před televizní kamery předstoupí 22. října v Boca Raton na Floridě. Tato poslední debata by se měla týkat pouze zahraniční politiky. Prezidentské volby se konají 6. listopadu.