Televizní duel nynější premiérky Ewy Kopaczové z liberální Občanské platformy (PO) a její vyzývatelky Beaty Szydlové z favorizované opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) v pondělí večer skončil remízou, shodla se valná většina polských komentátorů a politologů. Potvrdilo se ale, že konzervativní PiS se coby pravděpodobný vítěz voleb bude zřejmě podstatně méně ohlížet na Brusel a přitvrdí zřejmě i v přístupu k uprchlické otázce, která podle Szydlové zajímá nejvíce Poláků. Politička vyčetla nynější vládě, že neví, jak problém migrace řešit a odmítla také zvyšování státních výdajů v souvislosti s přijímáním uprchlíků. Zastala se zároveň šéfa PiS Jaroslawa Kaczynského, který na adresu uprchlíků i evropských zemí pronesl několik ostrých výroků. „Zajímá mě, co říkají lidé 
v Polsku, ne v saloncích EU," tvrdí Szydlová. Expremiér Kaczynski nicméně silně rozděluje i Poláky – což je také důvod, proč v těchto volbách zůstává v pozadí.

„Bez silné Evropy není silné Polsko," oponovala Kopaczová, jejíž vláda k nevoli opoziční PiS na rozdíl od zbytku Visegrádu nakonec podpořila povinné přerozdělení uprchlíků 
v rámci kvót. „Polsko přijme tolik uprchlíků, kolik zvládne," ujistila premiérka.

Nevýhodný projekt plynovodu

Podle Kopaczové polský vliv v EU zesílil i jmenováním expremiéra Donalda Tuska do čela Evropské rady, opoziční lídryně ale vládě PO vyčetla, že nedokázala zabránit schválení nevýhodného projektu plynovodu Nord Stream 2, který obchází polské území.

Důležitější než zahraniční politika a uprchlická krize jsou ale v aktuálních polských volbách spíš sociální otázky, jimž se také věnovala podstatná část pondělní diskuse. Zatímco PO poukazuje na statistiky, podle nichž Polsko zažívalo po osm let její vlády silný ekonomický růst, PiS argumentuje, že zlepšení pociťuje jen malá část obyvatel. Opoziční partaj proto voličům slibuje štědřejší státní výdaje. Za prvních sto dní vlády chce PiS mimo jiné zavést zdravotní péči pro seniory nad 75 let zdarma či porodné ve výši 500 zlotých (téměř 6400 korun) za každé dítě. Podle Kopaczové ale stát na takové výdaje těžko najde peníze.

Poláci přitom možná víc než příchod uprchlíků řeší rozsáhlou emigraci vlastních mladých elit do zahraničí. Minulý rok ze země odešlo 124 tisíc lidí a podle letošního rozsáhlého průzkumu zvažuje emigraci každý pátý pracující Polák. „Slibuji, že mladí tu budou vydělávat stejně jako na Západě. Lidé se pomalu začínají vracet, protože v zemi vidí budoucnost," tvrdila v debatě Kopaczová, zatímco její oponentka tvrdila, že PO může po letech vlády nabídnout už jen prázdné sliby.

Došlo i na připomenutí odposlechové aféry politiků PO, která mimo jiné přispěla k pádu někdejšího šéfa polské diplomacie Radoslawa Sikorského. Kopaczová kontrovala případem družstevních záložen SKOK, které byly údajně vytunelované za vlády PiS.
Průměr z posledních průzkumů vypočítaný magazínem Newsweek předpovídá PiS drtivé vítězství s 38,6 procenty, zatímco PO je s odstupem druhá se ziskem 26,4 procenta hlasů. Do parlamentu by se podle těchto výsledků mohlo dostat dalších pět stran. Ty se mohou ukázat jako klíčové, pokud PiS nezíská dostatek křesel k jednobarevné vládě.