Rozvodněný Dunaj na Slovensku má možná první oběť. Podle medií záchranáři našli u vodního díla Gabčíkovo na jihu země lidské tělo. Ministr vnitra Robert Kaliňák tyto informace ovšem nepotvrdil s odůvodněním, že nalezený „objekt" se ani během několika hodin nepodařilo z vody vytáhnout.

Dunaj ve slovenské metropoli odpoledne vystoupal na 993 centimetrů a o dva centimetry tak překonal svůj historický rekord. Vzestup hladiny se proti minulým dnům výrazně zpomalil, podle meteorologů bude veletok v Bratislavě kulminovat ve čtvrtek odpoledne a jeho hladina přesáhne hranici deset metrů.

Město má ochránit nový systém protipovodňových stěn, který podstupuje první velkou zatěžkávací zkoušku od svého dokončení před dvěma roky. Protipovodňovou ochranu vojáci zpevňují pomocí pytlů s pískem. Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik odhadl, že voda by mohla kulminovat zhruba půl metru pod nejvyšší úrovní protipovodňové ochrany města.

Nejohroženější lokalitou je v Bratislavě tradičně malá městská část Devín u soutoku Dunaje a Moravy. Úřady kvůli velké vodě silnice do oblasti uzavřely. „Obě přístupové silnice do Devína jsou zatopeny. Lidé, kteří se potřebují dostat do města, mohou využít vojenský speciál," řekla starostka Devína Ľubica Kolková. Dva armádní nákladní vozy tu v pravidelných intervalech jezdí po zaplavené silnici, na které je až několik desítek centimetrů vody. Podobnou situaci Devín zažil při povodních v roce 2002.

Kvůli hrozbě záplav Bratislava v úterý vyhlásila mimořádnou situaci, rozsáhlé škody v souvislosti s povodňovou vlnu hlášeny nejsou. Voda ale zatopila několik staveb nebo dětská hřiště, které leží na území, kde se Dunaj při velké vodě obvykle vylévá. Omezení dopravy nebo pohybu lidí platí kromě Devína pouze v některých dalších lokalitách u Dunaje. Provoz preventivně přerušilo jedno z menších divadel a také jedna z budov národního muzea, které se nacházejí blízko řeky.

K hromadné evakuaci obyvatel úřady zatím přistoupit nemusely. Své domovy možná bude muset opustit několik rodin, které bydlí blízko veletoku na bratislavském sídlišti Petržalka.

Výstraha před povodněmi platí na Slovensku pro všechny oblasti v okolí Dunaje. Důvodem jsou vydatné srážky, které v Německu a Rakousku rozvodnily vodní toky už v závěru minulého týdne. Stejně jako před 11 lety i nyní podle portálu sme.sk voda na Slovensku zaplavila chatovou oblast u vsi Bodíky, která leží mezi gabčíkovským kanálem a starým korytem řeky u hranic s Maďarskem.