Neštěstí se stalo při vysokohorské túře nedaleko městečka Gusinje na východě země. Jiné podrobnosti policie nesdělila.

Počátkem srpna zahynul v černohorském pohoří Durmitor Čech, který se zřítil ze svahu. Úřady tehdy oznámily, že za úmrtím mohou být spíše zdravotní komplikace vyvolané horkem než poranění.

Černohorská policie dnes také oznámila, že v Durmitoru zahynul Němec. Turista podle všeho ztratil rovnováhu při fotografování a zřítil se z útesu.

Výběr případů českých turistů, kteří v posledním roce zahynuli v zahraničí:

26. září 2011 – Poblíž vrcholu Wamperten Schrofens u tyrolské obce Lermoos zahynul český turista. Patrně ztratil rovnováhu a zřítil se asi o 150 metrů níže.

27. prosince 2011 – Ve švýcarských Alpách se do 450 metrů hluboké propasti zřítil 26letý Čech. Neštěstí se stalo na hoře Titlis v Urnských Alpách v centrální části země. Pod turistou se utrhl sněhový převis, když nedaleko horské stanice Titlis přelezl zábranu a nedbal přitom výstražných cedulí.

4. března 2012 – Po pádu z hory Ďumbier ve slovenských Nízkých Tatrách zahynul šestadvacetiletý turista z Česka. Muž padal strmým zledovatělým žlabem asi 300 metrů a zastavil se až o stromy. Zraněním na místě podlehl.

16. června 2012 – Při výstupu na rakouskou horu Grossglockner se do hloubky 450 metrů zřítili dva čeští turisté. Ani jeden z nich pád nepřežil. Podle záchranářů pravděpodobně jeden ze dvojice uvolnil lavinu mokrého sněhu, která je oba strhla.

30. června 2012 – V náročném skalnatém terénu pod Rumanovým štítem v hlavním tatranském masivu našli slovenští záchranáři tělo pětatřicetiletého Čecha. Muž se zřejmě zřítil z výšky 80 metrů.

2. července 2012 – Při výstupu na horu Grosses Wiesbachhorn nedaleko rakouského Kaprunu zemřela česká alpinistka. Spolu s dalším Čechem uklouzla na sněhovém poli a zřítila se. Muž při pádu utrpěl vážná zranění.

6. srpna 2012 – V černohorském pohoří Durmitor zemřel čtyřiapadesátiletý český turista. Spadl ze svahu, je však možné, že za jeho úmrtí mohly zdravotní problémy, a nikoliv pád.

27. srpna 2012 – Dvojice českých turistů zahynula v černohorském pohoří Prokletije. Neštěstí se stalo při horské túře nedaleko městečka Gusinje na východě země.