Dva 27letí muži vyrazili na cestu 12. září šedým Citroenem BX s poznávací značkou UU-883 DP. Naposledy jejich vůz zachytila kamera na kruhovém objezdu v Bad Leonfeldenu asi pět minut jízdy od jihočeských hranic.

Podle mluvčího jihočeské policie Jiřího Matznera zachytily kamery muže v autě poblíž Vyššího Brodu na Českokrumlovsku. Dokonce se před časem ohlásil svědek s tím, že oba muže viděl právě ve Vyšším Brodě. "Ale jeho výpověď není úplně stoprocentní, nebyl si zcela jistý, zda se jednalo o pohřešované," řekl Matzner.

Dodal, že policie oba Rakušany eviduje v databázi pátrání po osobách. Ale vzhledem k minimálním informacím k celému případu prakticky neexistuje konkrétní stopa, které by se policisté mohli držet. "Nevíme, jestli cestovali do Jihočeského kraje, nebo se dostali do jiného regionu. Nelze ani vyloučit variantu, že republikou pouze projížděli a zamířili do jiného státu," řekl Matzner.

Příbuzní, úřady i média si lámou hlavu nad tím, zda se dvojice stala obětí nehody nebo zločinu. O případu před několika dny informovala i německá veřejnoprávní televize ZDF ve speciálním pořadu věnovaném pátrání po nezvěstných osobách. Diváci pak v reakcích poskytli 20 tipů, kde se mladíci pocházející ze severorakouských obcí Waxenburg a Zwettl an der Rodel nacházeli.

Jeden z nich zřejmě ukazoval na přehradní nádrž na řece Vltavě, napsal oe24, aniž upřesnil, o kterou nádrž se jedná. Tam se Rakušané mohli stát obětí nehody a případně i s autem skončit ve vodě. Nádrž ale bez výsledku prohledala policie, a to i za pomoci potápěčů. Citroen zatím lokalizován nebyl.

Po dvojici intenzivně pátrá v česko-rakouském pohraničí rakouská policie, která pomocí vrtulníku hledá možný havarovaný vrak auta. K výsledku nevedlo ani prověřování nemocnic, ba i věznic v oblasti. Na účtech ani jednoho nezvěstného nebyl zaznamenán žádný pohyb. Mobilní telefon jednoho je vypnutý a druhého zůstal doma.