Jenže dvacet let od vypuknutí války, která probíhala v letech 1992 až 1995, tyto vesnice „umírají“ podruhé. Trápí je odliv obyvatel.

Amir Kapidzić byl  jedním z tisíců muslimů, kteří se vrátili do svých rodných vesnic. V roce 2002 se spolu s prarodiči vrátil do vesnice Divić ležící  v oblasti Republika srbská. Život se z nich ale podle něj vytrácí.

„Za deset let tu nikdo nezbude. Staří lidé zemřou a mladí odejdou. Do Diviće se budeme vracet jen na prázdniny,“ řekl agentuře AFP  31letý otec tří dětí. Nevěří, že by zde jeho ratolesti chtěly žít. Naráží tak na to, že mladí lidé odsud odchází za prací a své domy maximálně přestavují na víkendové chalupy.

V roce 2007 počet muslimů, kteří se vrátili do oblasti kolem Zvornika, dosahoval 30 tisíc. Původně jich tu žilo asi 
48 tisíc. Jenže během posledních pěti let 13,5 tisíce navrátivších se uprchlíků znovu odešlo. Tvrdí to Mirhunisa Zukić, který vede  místní uprchlickou organizaci.

Lidé se vrátí a zjistí, že neseženou práci. Z administrativních důvodů nemají v Republice srbské přístup k sociálnímu zabezpečení a zdravotní péči, říká Mirhunisa Zukić. Problémem zůstávají i vztahy s místní srbskou komunitou. Byli to právě Srbští ozbrojenci, kteří odsud muslimy vyháněli nebo je zavírali do vězeňských táborů.

„Vrátit se po válce do Diviće pro mě byla jasná věc, ale nic už nebude jako dřív po tom, co nám Srbové udělali,“ popisuje momentální neveselé vyhlídky oblasti Amir Kapidzić.

Krvavá válka

Konflikt v Bosně a Hercegovině 
v letech 1992–1995 byl jedním 
z nejkrvavějších, které provázely rozpad Jugoslávie. Stály proti sobě jednotky bosenských Srbů, Chorvatů a muslimských Bosňáků. Jedním z jeho vrcholů bylo obléhání Sarajeva bosenskosrbskými jednotkami, které začalo 
5. dubna 1992, či masakr muslimů v Srebrenici.