Polovina z 1500 dotazovaných přitom nyní vnímá vyšší riziko vzniku jaderné války než v době před 15 až 20 lety. Stejný počet respondentů označil Spojené státy jako zemi, která představuje největší jadernou hrozbu. Dvanáct procent si myslí, že zdrojem největšího rizika je Severní Korea.

Spojené státy jsou také vnímány jako země, která se vůči Rusku chová nejvíce nepřátelsky, myslí si to 77 procent dotazovaných. Dvě třetiny dotazovaných takto označily Ukrajinu a pětina Velkou Británii.

Vztahy Ruska a Spojených států v poslední době zatěžují rozdílná stanoviska obou zemí na války v Sýrii a na Ukrajině. Spojené státy odsoudily, že Rusko udělilo azyl bývalému americkému analytikovi Edwardu Snowdenovi, který předal médiím informace o činnosti amerických tajných služeb.

Rusko zase Washington kritizuje kvůli zatčení Romana Selezňova, syna ruského nacionalistického poslance. Ten je obviněn z počítačového pirátství. Jeho otec Valerij Selezňov dnes novinářům řekl, že se obává o synův život, protože se mu prý na americké základně Guam nedostává nezbytných léků.