Dylan, už jako známý písničkář s akustickou kytarou a harmonikou, na folkovém festivalu v Newportu v červenci 1965 poprvé vystoupil s rockovou kapelou a sám hrál na zmíněného Fendera.

Přechod k rockovému zvuku tehdy popudil řadu jeho skalních fanoušků, kteří ho považovali za zrádce. Podle hudebního časopisu Rolling Stone bylo ale vystoupení tehdy teprve čtyřiadvacetiletého Dylana jednou z nejvýznamnějších událostí historie populární hudby.

Kytara vyrobená v roce 1964 měla před aukcí odhadní cenu 300.000 až 500.000 dolarů. Dosavadní dražební rekord držel rovněž Fender, který patřil Eriku Claptonovi a který se v roce 2004 u Christie's prodal za 959.000 dolarů.

Nástroj nechal v letadle

Dylan v roce 1965 kytaru spolu s dalšími věcmi nechal na palubě letadla, které pronajal jeho manažer a se kterým létal s kapelou na koncerty. Pilot Victor Quinto se prý snažil s Dylanem spojit a věci mu vrátit, ale nikdo ze zpěvákových asistentů se mu neozval. Snažila se o to po jeho smrti i jeho dcera Dawn Petersonová, rovněž prý bez úspěchu.

Nakonec kytaru vzala loni do pořadu televize PBS History Detectives, ve kterém se potvrdila autenticita nástroje i Dylanova rukopisu na listech s texty písniček, které byly v kytarovém pouzdře. Podle amerických médií Dylanovi právní zástupci aukci nekomentovali, ale nedávno prý vyřešili spor s Petersonovou o nalezené věci.

Pět nalezených Dylanových rukopisů s texty písniček se dnes také dražilo. Prodal se jeden - za 20.000 dolarů si našel nového majitele rukopis písničky I Wanna Be Your Lover. Totožnost kupce kytary i rukopisu nebyla zveřejněna.