Exprezident strávil ve vězení od dubna 2011. Souzen byl za spoluvinu na smrti stovek demonstrantů za revoluce, která ho začátkem roku 2011 svrhla. Loni za to byl odsouzen k doživotnímu trestu, avšak odvolací soud nařídil obnovení procesu a ten běží od letošního května. Mubarak však ve vazbě není kvůli této kauze, protože v ní už překročil maximální hranici vazebního zadržování, která je v Egyptě dvouletá.

Věznice Tora

Už v dubnu se jeho právníci snažili vymoci pro něho propuštění, ale byla proti němu vznesena další obvinění v korupčních kauzách. O té poslední soudci rozhodovali dnes a sešli se k tomu ve věznici Tora, v níž je Mubarak vězněn.

Prokuratura má po dnešním verdiktu 48 hodin na odvolání. Podle stanice Al-Džazíra verdikt neznamená ani zproštění obvinění v posledním případě korupce. Podle něj Mubarak přijal dary od státního deníku Al-Ahrám v hodnotě 11 milionů dolarů (212 milionů korun). Přesto však byla podle této televizní stanice odstraněna poslední právní překážka k Mubarakově dalšímu zadržování. Podle právních zástupců rodina už hodnotu darů vrátila.

Nic mu nebrání v kandidatuře

Jeho právníci od počátku o jeho propuštění nepochybovali. Jeden z analytiků v televizi řekl, že Mubarakovi teoreticky nic nebrání kandidovat v příštích prezidentských volbách, protože zatím nebyl z ničeho usvědčen. Mubarakovi, který vládl Egyptu 30 let, je nyní 85 let.

Vyjde-li tento týden Mubarak na svobodu, bude to šest měsíců od chvíle, kdy armáda přinutila odstoupit jeho nástupce Muhammada Mursího. Následovaly pak nepokoje, které mají na kontě téměř tisíc lidských životů. Za revolučních událostí v roce 2011 zahnulo asi 800 lidí.