Prostředky by podle eurokomisaře v zemích dotčených humanitární krizí měly být využity na základní potřeby, jako je zajištění potravin a pitné vody, přístřeší či neodkladné zdravotní péče.

Komise, která pro letošek předpokládá potřebu 300 milionů eur a dalších 200 milionů pro každý z následujících dvou roků, navrhne co nejdříve příslušné doplnění unijního rozpočtu.

"Návrh zajistí evropskou odpověď založenou na solidaritě a lidskosti. Zajistí uprchlíkům základní potřeby. Umožní EU doplnit humanitární aktivity v těch členských zemích, jejichž aparát je přetížený," poznamenal Stylianidis na tiskové konferenci.

Pro případy epidemií, terorismu či ekologické katastrofy

Plán na nový mechanismus pomoci členské zemi unie přichází v době, kdy kvůli rozhodnutím některých států uzavřít své hranice zůstávají v Řecku stále vyšší počty migrantů. Je však širší a může být spuštěn třeba v případě epidemií, teroristického útoku či ekologické katastrofy nebo havárie velkého rozsahu.

Evropská unie nemá v současnosti nástroj, který by centrálně umožňoval reakci na humanitární krizi v některé z členských zemí. Pomoc má být poskytována v úzké koordinaci s úřady dotčeného členského státu a za spolupráce agentur OSN a dalších mezinárodních a nevládních organizací, které budou mít znalosti konkrétní situace.

Už nyní unie a její členské země, včetně Česka, pomáhají prostřednictvím existujících unijních mechanismů. Řecko, které má stále velké finanční a hospodářské potíže, už také získalo pomoc například na posílení ochrany svých hranic a podobně.

S dnešním návrhem komise musí souhlasit země EU a europarlament. Komise zdůraznila, že nový program nepůjde na úkor humanitární pomoci, která z unie míří do problémových regionů ve světě. Tedy například do Sýrie a zemím v jejím okolí, které hostí miliony uprchlíků z této válečné oblasti.

V současnosti je v Řecku v nouzi přes 27.000 běženců, pro které se budují nouzové ubytovací tábory v bývalých kasárnách nebo na stadiónech a tělocvičnách. Při současném přílivu běženců na řecké ostrovy z Turecka by jich ale do konce března mohlo být již 70.000 a do léta podle chmurných předpovědí až 200.000. Regulace příjmu uprchlíků na makedonsko-řecké hranici na několik stovek denně vyvolalo v pohraniční oblasti na řecké straně chaotickou situaci.