Podle vědců umožňuje členství v osmadvacítce britským výzkumníkům volně se pohybovat po Evropě, sdílet nápady a spolupracovat s týmy z jiných zemí, o což by v případě odchodu z unie přišli. Zároveň by ztratili peníze z evropských fondů na podporu vědy. „Ujišťování (zastánců) brexitu, že ministerstvo financí tento výpadek vynahradí, je naivní a samolibé, vzhledem k tomu, že poslední vlády nechaly Británii spadnout hluboko pod průměr Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a EU co investic do vědy v poměru k HDP," píší vědci. Figurují mezi nimi jména teoretického fyzika Petera Higgse, vývojového biologa Johna Gurdona či genetika Paula Nursea.

Kampaň před referendem, které bude za necelé dva týdny, na ostrovech sílí a zapojuje se do ní řada osobností veřejného života. Zastánce brexitu naopak podpořil miliardář a podnikatel James Dyson, který podle téhož deníku prohlásil, že argumenty o negativním dopadu odchodu z EU na britský obchod jsou liché. Na případném zavedení cel by podle tohoto výrobce vysavačů Británie vydělala, neboť ze zemí unie více dováží, než exportuje.

S blížícím se hlasováním se podle bookmakerů mírně snížilapravdě­podobnost, že se lidé vysloví pro setrvání v unii. Sázková kancelář Betfair dnes vyčíslila pravděpodobnost setrvání země v EU na 70 procent, zatímco v průběhu tohoto týdne kalkulovala se 78 procenty. Většina bookmakerů je však stále relativně pevně přesvědčena o tom, že výsledek hlasování potvrdí současný svazek Londýna s Bruselem.

Některé průzkumy veřejného mínění se však v posledních dnech převážily na stranu brexitu. Nejvýraznější byl v tomto směru páteční výsledek sondáže společnosti ORB, podle níž odpůrci členství v EU vedli poměrem 55 ku 45 procentům. Řada jiných průzkumů však přináší velmi těsné výsledky ve prospěch té či oné strany.